Škole će dobiti 138 softvera za učenje italijanskog jezika

Povodom Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, u Ministarstvu prosvjete nastavnicima italijanskog jezika predstavljen je softver za učenje italijanskog jezika, koji će Ambasada Republike Italije donirati crnogorskim školama. Ukupno 138 multimedijalnih CD-ROM-ova softvera „Progetto italiano junior 1-2“ i „Progetto italiano 1-2“ biće uručeno školama.

Ujedno, održana je i radionica „Upotreba kompjutera i interneta u nastavi italijanskog jezika kao stranog jezika“.

Nastavnike su pozdravili direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić-Vučinić i ambasador Italije u Crnoj Gori NJ.E. Luka Zelioli.

U svom obraćanju, Nikolić – Vučinić je podsjetila da o značaju poznavanja stranih jezika u savremenom svijetu govori Strategija „Evropa 2020“, koja definiše unapređenje kvaliteta i svrsishodnosti učenja jezika kao jedan od ključnih ciljeva. Ona je naglasila da je poznavanje jezika uslov za slobodno kretanje, rad i učenje širom Evrope, te da doprinosi konkurentnosti pojedinaca i industrije, a takođe je i jedna od ključnih vještina na evropskom tržištu rada.

Vučinić – Nikolić je istakla da je Ministarstvo prosvjete kroz posljednju reformu obrazovanja uvelo učenje engleskog jezika u predškolskim ustanovama i prvom razredu osnovne škole. Kako ističe, uveden je i drugi strani jezik od šestog razreda, kao i odjeljenja sa nastavom na engleskom jeziku.

“Uvođenjem relevantnog softvera, kao dodatnog sredstva uz udžbenik koji se koristi za učenje italijanskog jezika u školama, stvaramo pretpostavke za podizanje kvaliteta nastave italijanskog jezika u crnogorskim školama. Posebno je važno što se ovaj program može koristiti i na multimedijalnim tablama i na običnim računarima, pa će svaki nastavnik biti u prilici da ga svakodnevno koristi”, naglasila je Vučinić – Nikolić i zahvalila Ambasadi Republike Italije na donaciji.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori NJ.E. Luka Zelioli istakao je da će narednih dana, zahvaljujući podršci kompanije Terna, Italija donirati svim školama u Crnoj Gori gdje se organizuje nastava italijanskog jezika novi računarski program za predavanje jezika Dantea. Kako je istakao ambasador, riječ je o ukupno 138 multimedijalnih CD-ROM-ova, koje je proizvela italijanska specijalizovana izdavačka kuća Edilingua - „Progetto italiano junior 1-2“ i „Progetto italiano 1-2“. On je zahvalio Ministarstvu prosvjete na intenzivnoj bilateralnoj saradnji i promociji italijanskog jezika.   

Cilj donacije softvera je da se podstakne korišćenje novih tehnologija za obnovu tradicionalne nastave, olakša rad nastavnika i, prije svega, izazove više radoznalosti i interesovanja učenika.


Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Prema Zakonu o mladimaCrne Gore, mladi su osobe koje imaju 15 – 30 godina starosti. Međutim, u različitim zemljama, period mladosti se različito definiše (npr. u EU period mladosti traje do navršene 35. godine, u Maleziji čak do 40. godine). Mladi su veoma važan resurs razvoja jednog društva, tako da proces planiranja politike za poboljšanje položaja mladih u našoj lokalnoj zajednici predstavlja veoma važan korak.

Portal mladicg.me

Informisanje je često od ključnog značaja za participaciju, a pravo mladih na pristup informacijama o povoljnim prilikama i temama je veoma bitno.

Ovim portalom se želi mladima pružiti mogućnost da se upoznaju sa svim bitnim informacijama vezanim za omladinsku politiku. Mladima je potrebno da budu kvalitetno informisani o svojim pravima i mogućnostima, kao i o programima i uslugama koje im se nude.

Svrha i cilj postojanja portala je informisanje mladih iz Pljevlja, mladih u Crnoj Gori, o svim aktuelnostima sa nivoa opštine i države koje se tiču mladih i omladinske politike. Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Projekat „Portal mladicg.me“ podržan je od strane NVO "Da zaživi selo" Pljevlja, a u okviru projekta Osnaživanje rada omladinskog kluba i omladinskih organizacija kroz subgranting za realizaciju LPAM-a koje je podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore.

Kontakt MladiCG

Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Pošaljite nam poruku