Danas svjetski Dan učitelja(03.04.2020)

U svijetu se danas obilježava 5. oktobar Međunarodni dan učitelja, posvećen suštinskoj ulozi učitelja u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja djeci, mladim ljudima i odraslima.

Svjetski dan učitelja, proglasile su Ujedinjene nacije 5. oktobra 1993. godine, sa ciljem da se istakne uloga učitelja u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja i nastavnika.

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) pozvao je članstvo i prosvjetne radnike da se ugledom i autoritetom bore za vraćanje dostojanstva toj profesiji i njene pravedne valorizacije u demokratskom društvu.

Iz te radničke organizacije povodom 5. oktobra Svjetskog dana nastavnika kazali su da prosvjetni radnici treba da znaju da je Sindikat jak i spreman na borbu za poboljšanje položaja profesije onoliko kolika mu je i podrška članstva.

“SPCG poziva svoje članstvo i prosvjetne radnike da se svojim ugledom i autoritetom i sa sindikatom bore za vraćanje dostojanstva toj uglednoj profesiji i njene pravedne valorizacije u demokratskom društvu”, ističe se u saopštenju SPCG-a.

Crnogorski ministar prosvjete Damira Šehović poručio je da nastavnici imaju podršku Vlade da budu oslonac društva i dodao da Ministarstvo, u pregovorima sa Sindikatom, razmatra sve održive načine za povećanje zarade prosvjetnih radnika.

On je u čestitki povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, naveo da je svako postignuće imalo za temelj najbliže okruženje – porodicu, prijatelje i školu.


Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Prema Zakonu o mladimaCrne Gore, mladi su osobe koje imaju 15 – 30 godina starosti. Međutim, u različitim zemljama, period mladosti se različito definiše (npr. u EU period mladosti traje do navršene 35. godine, u Maleziji čak do 40. godine). Mladi su veoma važan resurs razvoja jednog društva, tako da proces planiranja politike za poboljšanje položaja mladih u našoj lokalnoj zajednici predstavlja veoma važan korak.

Portal mladicg.me

Informisanje je često od ključnog značaja za participaciju, a pravo mladih na pristup informacijama o povoljnim prilikama i temama je veoma bitno.

Ovim portalom se želi mladima pružiti mogućnost da se upoznaju sa svim bitnim informacijama vezanim za omladinsku politiku. Mladima je potrebno da budu kvalitetno informisani o svojim pravima i mogućnostima, kao i o programima i uslugama koje im se nude.

Svrha i cilj postojanja portala je informisanje mladih iz Pljevlja, mladih u Crnoj Gori, o svim aktuelnostima sa nivoa opštine i države koje se tiču mladih i omladinske politike. Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Projekat „Portal mladicg.me“ podržan je od strane NVO "Da zaživi selo" Pljevlja, a u okviru projekta Osnaživanje rada omladinskog kluba i omladinskih organizacija kroz subgranting za realizaciju LPAM-a koje je podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore.

Kontakt MladiCG

Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Pošaljite nam poruku