Mladi u biznisu

Stihijska privatizacija i urušavanje društvenih i industrijskih giganata koji su zapošljavali na hiljade radnika glavni su uzročnici urušavanja crnogorske privrede i rasta stope nezaposlenosti. 

Uz finasijsku podršku inostranih donatora i nevladinih organizacija pokrenut je čitav niz projekata koji za cilj imaju promociju preduzetništva kako bi što više maldih započelo sopstveni biznis i na taj način se smanjila stopa nezaposlenosti.

Kada je riječ o preduzetništvu, kao i ostalim temama koje podrazumijevaju društvene i ekonomske promjene u Crnoj Gori vrlo brzo se ispostavilo da je teorija jedno, a realno stanje nešto sasvim drugo. Danas mladi koji izlaze iz srednjih škola i sa fakulteta ili malo znaju o načinima pokretanja sopstvenog biznisa ili su nezainteresovani za tako nešto gajeći nadu da će posao pronaći u državnom sektoru i na taj način riješiti egzistencijalne probleme.

U Crnoj Gori svega deset odsto zaposlene mlade populacije bavi se sopstvenim biznisom, 1,5 odsto njih su poslodavci, a oko tri odsto u porodičnom biznisu, podaci su Instituta za preduzetništvo.Složene procedure i visoki nameti su najčešće biznih barijere za mlade. Crna Gora mora mladima omogućiti što lakše načine za pokretanje biznisa i dati im stimulans da ga proširuju.


Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Prema Zakonu o mladimaCrne Gore, mladi su osobe koje imaju 15 – 30 godina starosti. Međutim, u različitim zemljama, period mladosti se različito definiše (npr. u EU period mladosti traje do navršene 35. godine, u Maleziji čak do 40. godine). Mladi su veoma važan resurs razvoja jednog društva, tako da proces planiranja politike za poboljšanje položaja mladih u našoj lokalnoj zajednici predstavlja veoma važan korak.

Portal mladicg.me

Informisanje je često od ključnog značaja za participaciju, a pravo mladih na pristup informacijama o povoljnim prilikama i temama je veoma bitno.

Ovim portalom se želi mladima pružiti mogućnost da se upoznaju sa svim bitnim informacijama vezanim za omladinsku politiku. Mladima je potrebno da budu kvalitetno informisani o svojim pravima i mogućnostima, kao i o programima i uslugama koje im se nude.

Svrha i cilj postojanja portala je informisanje mladih iz Pljevlja, mladih u Crnoj Gori, o svim aktuelnostima sa nivoa opštine i države koje se tiču mladih i omladinske politike. Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Projekat „Portal mladicg.me“ podržan je od strane NVO "Da zaživi selo" Pljevlja, a u okviru projekta Osnaživanje rada omladinskog kluba i omladinskih organizacija kroz subgranting za realizaciju LPAM-a koje je podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore.

Kontakt MladiCG

Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Pošaljite nam poruku