U Nikšiću otvorena prva čitaonica za djecu u Crnoj Gori

U sklopu Narodne biblioteke Njegoš u Nikšiću danas je otvorena Dječija čitaonica za mališane od šest do 10 godina.

Posjetioce posebno raduju edukativni programi prilagođeni djeci sa smetnjama u razvoju, a ovo će biti prostor gdje će najmlađi sugrađani kvalitetno provoditi vrijeme družeći se sa knjigom i edukovati se kroz igru.

U ovom prostoru djeci je na raspolaganju čak 11.000 knjiga, a boravkom u čitaonici moći će da na kerativan način kroz igru obogate svoj um i rječnik, ali i da se druže i razvijaju maštu.

Otvaranjem prve čitaonice za djecu u Crnoj Gori Narodna biblioteka Njegoš poprima nove obrise savremene ustanove okrenute najmlađim korisnicima.

Kako je kazala Sonja Nikčević, potpredsjednica Opštine, biblioteka Njegoš stvara još jednu dobru kulturnu priču, napominjući da će ovaj prostor biti mjesto gdje će najmlađi sugrađani kvalitetno provoditi slobodno vrijeme družeći se sa knjigom.

,,Knjige su uvijek tu da nam pruža utjehu u trenucima samoće i beznađa, da nas obraduju i nasmiju onda kada nam je to najviše potrebno, puno daju, a zauzvrat ništa ne traže. Sa svakom pročitanom stranicom dobijamo neku novu snagu, naučimo nešto novo. I pored činjenice da knjiga u današnjem vremenu gubi trku sa savremenom tehnologijom, ja ipak vjerujem da će knjige opstati, a da bi se to stvarno desilo neophodno je stvaranje adekvatnih uslova poput ovih koje posjeduje naša čitaonica, koja je opremljena po najsavremenijim standardima”, istakla je Nikčević.


Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Ko su MLADI u Crnoj Gori ?

Prema Zakonu o mladimaCrne Gore, mladi su osobe koje imaju 15 – 30 godina starosti. Međutim, u različitim zemljama, period mladosti se različito definiše (npr. u EU period mladosti traje do navršene 35. godine, u Maleziji čak do 40. godine). Mladi su veoma važan resurs razvoja jednog društva, tako da proces planiranja politike za poboljšanje položaja mladih u našoj lokalnoj zajednici predstavlja veoma važan korak.

Portal mladicg.me

Informisanje je često od ključnog značaja za participaciju, a pravo mladih na pristup informacijama o povoljnim prilikama i temama je veoma bitno.

Ovim portalom se želi mladima pružiti mogućnost da se upoznaju sa svim bitnim informacijama vezanim za omladinsku politiku. Mladima je potrebno da budu kvalitetno informisani o svojim pravima i mogućnostima, kao i o programima i uslugama koje im se nude.

Svrha i cilj postojanja portala je informisanje mladih iz Pljevlja, mladih u Crnoj Gori, o svim aktuelnostima sa nivoa opštine i države koje se tiču mladih i omladinske politike. Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Projekat „Portal mladicg.me“ podržan je od strane NVO "Da zaživi selo" Pljevlja, a u okviru projekta Osnaživanje rada omladinskog kluba i omladinskih organizacija kroz subgranting za realizaciju LPAM-a koje je podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore.

Kontakt MladiCG

Portal „mladicg.me“ biće dostupan ne samo u Pljevljima već i u čitavoj Crnoj Gori. Mladi će imati mogućnost da prate konkurse za razne stipendije, omladinsko-kulturna dešavanja u Pljevljima. Na portalu će se nalaziti i korisni linkovi, kao i Zakonski akti vezani za omladinsku politiku. Ovim portalom stvoriće se potpuna informisanost mladih informacijama koje su bitne za njih.

Pošaljite nam poruku