Aktivno učešće učenika Gimnazije u projektu „SEVstrani mladi”

Završna konferencija „SEVstrani mladi“ (socio-emocionalne vještine) održana je u četvrtak, 4. novembra 2021. godine, u „Event i Training Centru – Kuća Čubranovića 1630“. Projekat „SEVstrani mladi” realizovala je Asocijacija za demokratski prosperitet „Zid“ iz Podgorice, a podržan je od strane Uprave za sport i mlade.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, rezultati istraživanja i video-prikaz napredovanja vršnjačkih edukatora, a naglašena je i važnost socio-emocionalnih vještina u jačanju samopouzdanja mladih.

Ispred naše škole događaju su prisustvovale profesorica Adisa Malagić i pedagoškinja Ivana Vukašinović, kao i učenice Jovana Bošković, Nejra Polovina i Ružica Laković. Posebno ističemo učenike Tanju Laketić i Marka Jelovca koji su prošli cjelokupnu obuku i postali vršnjački edukatori. Učesnica pomenutog projekta bila je i učenica trećeg razreda Tijana Matović.

Tanja Laketić je na konferenciji naglasila koliko joj je ovaj projekat pomogao u razvoju socio-emocionalnih vještina i rješavanju problema sa kojima se susreće, kao i svaki adolescent.

Dvodnevna obuka za vršnjačke edukatore kojoj su prisustvovali Marko i Tanja održana je u Podgorici, krajem februara 2021. godine. Učenici su detaljno obradili teme emocionalne inteligencije, asertivne komunikacije, ponašanja u stresnim situacijama i dr. Kao vršnjački edukatori, imaju priliku da svoja znanja i vještine prenesu vršnjacima i tako im pruže podršku u savladavanju brojnih izazova sa kojima se suočavaju.

Socio-emocionalne vještine doprinose poboljšanju školskih postignuća i svakodnevnog života. Zahvaljujući njima, mladi su bolje pripremljeni za život, a naročito za proces rada u kome se danas, osim profesionalnih, sve više insistira i na socijalnim kompetencijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: