novo

Anes Balić učešćem na Kongresu Hrvatskog stomatološkog društva HLZ-a i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, dobio je nagradu

✨🥇 Student šeste godine studijskog programa Stomatologija @medicinski_fakultet_ucg, Anes Balić, učešćem na Kongresu Hrvatskog stomatološkog društva HLZ-a i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, dobio je nagradu za najbolju oralnu prezentaciju postera pod naslovom “Učestalost i racionalnost primjene antibiotika u stomatološkoj praksi Crne Gore”, pod mentorstvom doc. dr Marije Antunović.

Cilj rada bio je utvrditi vrstu primjenjivanih antibiotika, njihovu srednju dnevnu dozu, kao i srednju dužinu trajanja terapije u pojedinim stomatološkim stanjima, te procijeniti racionalnost primjene istih u stomatološkoj praksi u Crnoj Gori. 🦷✅

🔎 Istraživanjem je obuhvaćeno 5000 odraslih pacijenata (57% muškaraca i 43% žena), bez sistemskih bolesti i alergija. Antibiotici su bili korišćeni u 748 slučajeva (14,96%), tj. približno kod svakog sedmog pacijenta, od čega kod 45% osoba muškog i 55% osoba ženskog pola. Bili su indikovani u terapiji sljedećih patoloških stanja: abscessus, pericoronitis, radix gangraenosa i dens impactus.

🔬💊 Amoksicilin, kao i amoksicilin u kombinaciji sa klavulanskom kiselinom, korišćeni su kod 75% pacijenata u liječenju različitih patoloških stanja u stomatologiji, a srednja dužina trajanja terapije iznosila je pet dana, nezavisno od vrste antibiotika i načina primjene lijeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: