Besplatan autobuski prevoz za osnovce i srednjoškolce

Skupština Podgorice raspravljaće na sjednici 3. avgusta o zanimljivoj inicijativi

Ukoliko prijedlog bude usvojen, korisnici prava na besplatan prevoz bili bi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prebivalište, odnosno, odobren stalni boravak, na teritoriji Podgorice, a koriste linijski prevoz putnika

Skupština glavnog grada raspravljaće na inicijativu odborničkog kluba DPS-a o prijedlogu da se podgoričkim osnovcima i srednjoškolcima obezbijedi besplatan autobuski prevoz na gradskim i prigradskim linijama u periodu od 1. septembra do 30. juna.

Ova tema će se pred odbornicima naći na sljedećem zasijedanju gradskog parlamenta, zakazanom za 3. avgust. U obrazloženju prijedloga naglašeno je da je, imajući u vidu benefite za građane Podgorice, prvenstveno učenike, koji bi nastupili u slučaju donošenja ove odluke već od septembra, predloženo da Skupština glavnog grada ovu odluku donese upravo na prvoj narednoj sjednici.

KORISNICI

Ukoliko prijedlog bude usvojen, korisnici prava na besplatan prevoz bili bi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prebivalište, odnosno, odobren stalni boravak, na teritoriji Podgorice, a koriste linijski prevoz putnika.

– Prevozom korisnika u smislu ove odluke smatra se linijski prevoz putnika na svim linijama prevoznika dodijeljenim po javnom pozivu, odnosno, rješenjem shodno Odluci o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika i definisanim ugovorom o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti – navedeno je u predloženom dokumentu.

Predloženo je i da gradonačelnik, ili lice koje on ovlasti, može odobriti pravo na besplatni prevoz i korisnicima koji ne ispunjavaju uslove propisane ovom odlukom, ukoliko ocijeni da se u konkretnom slučaju radi o korisnicima čija porodica je stanju socijalne potrebe.

Odlukom o budžetu Glavnog grada Podgorice, novčana sredstva namijenjena za besplatan prevoz korisnika obezbjeđivaće se svake fiskalne godine sa posebne budžetske stavke ,,Subvencije za korisnike linijskog prevoza putnika“.

Svojevrsna vozna isprava za učenike je mjesečna vozna karta, koja bi sadržala ime i prezime, fotografiju i važila bi za naznačeni vremenski okvir, a služila bi kao dokaz o sklopljenom ugovoru o prevozu.

Tu voznu kartu korisnik bi bio dužan da validira u autobusu (prevoznom sredstvu) ili je pokaže nadležnom licu – kontroloru.

Korisnik će imati mogućnost da o svom trošku produži validnost vozne isprave za učenike i na mjesece kad nema obezbijeđen besplatni prevoz.

FINANSIJE

Finansijski efekti ove odluke, uvjereni su predlagači, neće imati značajniji dodatni uticaj na budžet budući da su i do sada postojale olakšice i benefiti za korišćenje linijskog gradskog prevoza za učenike, a takođe cijeneći stabilnu finansijsku situaciju u Glavnom gradu i prihode koji su u proteklom periodu ostvareni.

– Treba voditi računa i o tome da je linijski prevoz putnika djelatnost od javnog značaja, i saglasno tome potrebno je dodatno stimulisati i subvencionirati ovakve djelatnosti. Članom 7 odluke predviđeno je da se posebnom stavkom u budžetu Glavnog grada odvajaju finansijska sredstva za ovu namjenu – ističe se u odluci.

Pozitivan uticaj na ostale parametre saobraćaja u glavnom gradu

Odlukom je predviđeno da se za učenike sa prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom na teritoriji Podgorice obezbijedi besplatan javni linijski gradski i prigradski prevoz.

– Efekti donošenja ove odluke biće masovnije korišćenje javnog prevoza od strane učenika što će pozitivno uticati na ostale parametre saobraćaja u glavnom gradu. Učenici, njihovi roditelji ili staratelji, mogu podnijeti zahtjev za korišćenje prava na besplatan prevoz učenika i ukoliko organ lokalne samouprave pozitivno odgovori na podneseni zahtjev donošenjem rješenja o besplatnom prevozu učenika, isti mogu besplatan prevoz koristiti 10 mjeseci, u toku trajanja školske godine – navedeno je u predloženom dokumentu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: