novo

Besplatno voće/povrće i mliječni proizvodi u 17 škola

U narednoj školskoj godini besplatno voće/povrće, mlijeko i mliječne proizvode dobijaće učenici od prvog do petog razreda u 17 osnovnih škola, u Danilovgradu, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Baru, Ulcinju, Podgorici, Nikšiću i Pljevljima.

Program besplatne distribucije voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda školama počeo je da se primjenjuje u Crnoj Gori 2019. godine, kada se startovalo sa sedam od ukupno 163 crnogorske škole i to u Danilogradu, Beranama, Bijelom Polju i Kolašinu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je javni poziv za dobavljače i proizvođače zainteresovane za učešće u Programu besplatne distribucije voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda školama, za školsku 2023/24. godinu.

Na listi prihvatljivih proizvoda za distribuciju su: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, breskva, nektarina, kajsija, agrumi, kivi, stono grožđe, bobičasto voće, zatim šargarepa, cvekla, rotkvice i drugo korjenasto povrće, paradajz, krastavac, zelena salata, pasterizovano mlijeko, kao i jogurt i kisjelo mlijeko, objašnjeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Proizvodi koji se dostavljaju školama moraju ispunjavati standarde bezbjednosti hrane, kao i tržišne standarde u skladu sa propisima kojima su te oblasti uređene.

„Dobavljači koji budu izabrani za učešće u projektu u obavezi su da vrše isporuku proizvoda sa liste prihvatljivih proizvoda do korisnika projekta – škola, u obliku pripremljenih i upakovanih obroka spremnih za konzumaciju“, piše u javnom pozivu.

Navodi se da proizvodi sa liste prihvatljivih proizvoda moraju biti porijekom iz Crne Gore, o čemu je dokaz dužan da dostavi dobavljač.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: