novo

Bez đaka prvaka u devet pljevaljskih seoskih škola

Kada su u pitanju obrazovne ustanove u selima, školu će u prvom razredu pohađati šest učenika i to je dosad najveći pad broja đaka u seoskom području, tvrde iz lokalne uprave

Na području pljevaljske opštine 1. septembra će u prvi razred osnovne škole krenuti svega 187 učenika. Očekuje se i da će veliki broj petorazrednih škola u seoskim odjeljenjima biti zatvoren, jer neće biti upisa novih učenika, dok su iz pojedinih obrazovnih ustanova otišli đaci petog razreda. U lokalnoj upravi ne raspolažu podacima o ukupnom broju đaka u seoskim i gradskim školama, navode da se tom evidencijom bavi Ministarstvo prosvjete.

– Raspolažemo jedino informacijom da je na području opštine upisano ukupno 187 prvaka – kazali su iz lokalne uprave pojašnjavajući da iz godine u godinu opada broj učenika na teritoriji opštine, ali da je situacija daleko teža u seoskom području.

– Kada su u pitanju seoske obrazovne ustanove, školu će u prvom razredu pohađati šest učenika i to je dosad najveći pad broja đaka u seoskom području – tvrde u lokalnoj upravi.

Situacija je posebno alarmantna u pljevaljskim selima jer većina od ukupno 11 seoskih devetorazrednih škola neće imati prvake. Prema podacima iz lokalne uprave, učenike prvog razreda će imati svega dvije osnovne škole.

– Po tri učenika u prvom razredu će imati Osnovna škola „Mihailo Žugić“ u Odžaku i Osnovna škola „Bratstvo-Jedinstvo“ – navode iz opštinske službe.Izuzetno mali broj učenika evidentan je u mjesnim zajednicama Meljak, Gradac, Šula, Kakmuži, Kruševo i Bobovo, gdje škole bilježe pad broja đaka i u višim razredima.

U Mjesnoj zajednici Meljak odavno ne radi nijedna od tri petorazredne škola, a slična situacija je i selima u podnožju planine Ljubišnje koja se polako ali sigurno gase.

Poslednjih godina u pljevaljskoj Bukovici i pored pada broja stanovnika raste broj školaraca. Iako je u prvoj deceniji ovog vijeka broj učenika je znatno opao, poslednjih nekoliko godina se uvećao i praktično udvostručio.

– U prošloj godini smo imali 12 učenika u devet razreda, a naredne školske godine ćemo imati 14 – rekao nam je direktor OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“ Marko Stevanović dodajući da i narednih godina očekuje upis novih školaraca.

On je kazao da je u Bukovici i ove godine bilo novorođenčadi i da je rođenje svakog djeteta u seoskom području radost za sve tamošnje stanovnike.

– To je garant da će škola imati đaka i u narednom periodu – kazoo je Stevanović naglašavajući da prosvjetni radnici sve rade kako bi se učenici upisivali u seosko području a ne da zbog loših uslova školovanja odlaze iz sela u grad.

Zanimljivo je da su ove godine učenici prvog razreda u seoskom području podijeljeni između dvije škole, gdje je škola u Bukovici najudaljenija a obrazovna ustanova u Odžaku nadomak grada.

Migracije se nastavljaju

Zanimljivo je da ove godine u prvi razred kreću učenici rođeni u 2017. godine, a da je te godine u gradu na Breznici rođeno oko 219 djece. S obzirom na to da će u septembru prvi razred pohađati 187 djece, dolazimo do podatka da su se za šest godina iz Pljevalja u druge sredine sa roditeljima odselila 32 mališana. Slična je situacija zabilježena i prethodnih godina, jer mnogi bračni parovi sele iz Pljevalja prije nego što im djeca pođu u školu kako bi se lakše snašla u novoj sredini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: