novo

BIBLIOTEKA UPRILIČILA SUSRET UČENIKA IZ PLJEVALJA SA PJESNIKOM NEVENOM MILAKOVIĆEM

U srijedu, 31. januara, u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ organizovan je književni čas i druženje učenika Srednje stručne škole i Osnovne škole „Ristan Pavlović“ sa pjesnikom Nevenom Milakovićem.

U predivnom i inspirativnom ambijentu, i u jednoj krajnje srdačnoj atmosferi, gospodin Milaković je razgovarao sa znatižljenim učenicima koji su došli u pratnji svojih profesorica srpskog jezika i književnosti Snežanom Grujičić i Snežanom Bujaković.
Direktorica Biblioteke, Bojana Đačić, u svom uvodnom slovu pozdravila je sve prisutne i zahvalila im se što su, prepoznavši značaj ovakvih susreta, dali nesebičan doprinos promovisanju knjige i književnog stvaralaštva.

Takođe, direktorica Đačić je upoznala prisutne sa, zaista, bogatim književnim opusom njihovog uvaženog gosta.

„Književnik Neven Milaković je rođeni Podgoričanin koji živi i stvara u Baru. Čitav svoj vijek posvetio je pisanju stihova i romana. Neven Milaković je do sada objavio tridesetak knjiga poezije i proze od kojih su najpoznatije: „Vila sa Košara“, “Ljiljani”, „Radost pokajanja”, „Bilo jednom”, „Zebnja”, „Gojkova knjiga”, „Cvijeće dobra“, „Očev šamar“, „Podgorička ispovijest“ „Majci Božijoj na amanet“ i druge. Brojne Nevenove pjesme posvećene su svetiteljima Srpske pravoslavne crkve. Milaković je za pjesmu „Vila sa Košara”, 2019. godine u Beogradu nagrađen Zlatnom plaketom Ministarstva odbrane Srbije“, saopštila je, između ostalog, Đačić.

Najinteresantniji segment susreta svakako je neposredni, otvoreni i nadasve iskreni razgovor između učenika i pjesnika Milakovića, u okviru koga su učenici saznali mnoge zanimljive detalje od našeg gosta, kao na primjer kada je počeo da piše pjesme, ko su njegovi uzori, u čemu je nalazio inspiraciju i slično.

U više navrata, Milaković je citirao znamenitog pjesnika Momira Vojvodića koga je doživljavao kao svog književnog uzora i učitelja. Inspirisan njegovim zapažanjem da je „pjesma koja nije između korica kao beskućnica“, Milaković je podstaknuo sve pjesnike da objavljuju svoje pjesme.

Iako prepoznatljiv po čarobnim stihovima pjesme „Vila sa Košara“, Milaković ističe da jednog pjesnika nikada ne bi trebalo poistovjećivati isključivo sa jednom pjesmom. On vjeruje da bi stihovi po kojima je određeni pjesnik prepoznat, morali da inspirišu i podstaknu mlade da istražuju dalje o njegovom stvaralaštvu.

Konkretno, kao svoje najznačajnije djelo Milaković navodi „Sonetni vijenac o Jasenovcu“, iako je najpopularniji po stihovima posvećnim u slavu i čast junaka sa Košara.

Takođe, Milaković je poručio učenicima da je ljubavna poezija, vjerovatno, iznad rodoljubive. Zbog toga, na njegovoj listi omiljenih pjesnika nalazi se jedan Aleksa Šantić, ali i Đorđe Balašević, koga je nazvao „fascinantnim pjesnikom“.

Na kraju, učenici su recitovali stihove pjesama Nevena Milakovića, čime je završeno ovo prelijepo druženje i susret koji, kao što je to istakla direktorica Đačić, značajan iskorak u pravcu uspostavljanja čvršće saradnje između naših škola i Biblioteke.

„Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je otvorena za vas u punom smislu te riječi. Zapravo, ona i postoji ponajviše zbog vas. Shvatite je kao vašu kuću koja je prirodni saveznik i prijatelj ove škole u kojoj usvajate znanja i pripremate se za život. U Biblioteci se nalaze odgovori za mnoge vaše dileme. Kada to u potpunosti usvojite kao spoznaju i princip, ubijeđena sam da će proces vašeg sazrijevanja i uzdizanja vašeg duha biti mnogo ljepši i temeljniji. Mi smo danas sa vama. Ali, očekujte nas ponovo. Mi ćemo uvijek doći da vas, zajedno sa vašim profesoricama, da vas dodatno motivišemo, inspirišemo i usmjerimo u pravcu naše i vaše Biblioteke“, poručila je Đačić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: