novo

Blagodet za našu najmlađu publiku

Predsjednik žirija Festivala lutkarstva Goran Bulajić zadovoljan programom manifestacije

Izvođenjem predstave „Zlatokosa“ Pozorišta lutaka u Mostaru, u četvrtak veče u KIC-u „Budo Tomović“ otvoreno je jubilarno, deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva, koje će trajati do 4. septembra.

Predstava je izvedena u dva termina, a između igranja, upriličeno je i svečano otvaranje Festivala. Manifestaciju je zvanično otvorila generalna direktorica za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija Milena Mijović-Durutović, koja je kazala da ovaj festival godinama odlikuje multikulturalnost i raznolikost.

ZNAČAJ

O najboljima na festvalu i ove godine odličivaće dva žirija – stručni i dječji, a na čelu stučnog žirija je reditelj i dramaturg Goran Bulajić. Značaj ovog festivala, kako je Bulajić rekao za Pobjedu, najviše se ogleda u tome što mu se djeca iznova vraćaju i raduju.

– U pitanju je izuzetni umjetnički poduhvat, koji mnogo znači za kulturu Crne Gore. Mnogo dobrih predstava tokom prethodne decenije gostovalo je na Međunarodnom festivalu lutkarstva, a organizatori uz velike napore veoma uspješno sve realizuju. Najbitnije je ogromno interesovanje djece za ove programe, što se pokazuje iz godine u godinu. Neke predstave se izvode i po dva puta, što je blagodet za najmlađu publiku, kako niko ne bi ostao uskraćen za predstave koje nerijetko dolaze iz najudaljenijih djelova svijeta – rekao je on.

Posebno je značajno što će ove godine Festival biti prisutan i u Bijelom Polju, Rožajama, Andrijevici, Gusinju i Nikšiću.-

Raduje me što je ove godine festivalska misija proširena, pa će djelove programa i izvedbe moći da pogleda publika i u brojnim crnogorskim gradovima – kazao je Bulajić.

Lutkarstvo je, kako je ocijenio, veoma važno, naročito kada je najmlađi uzrast u pitanju – za formiranje pozorišne publike.

– U crnogorskim pozorištima lutkarski izraz živi sporadično. To je uglavnom vezano za lutkarsku scenu Gradskog pozorišta, ali na državnom nivou je lutkarstvo zapostavljeno. Trebalo bi da se pokrene stara inicijativa Fakulteta dramskih umjetnosti, te da se lutkarstvo tretira na studijama kao samostalna i posebna oblast, što bi mnogo značilo. Mi danas živimo u virtuelnom svijetu, ali ono što lutkarstvo predstavlja uvijek će biti značajna pozorišna forma – objasnio je Bulajić.

ZAHVALNOST

Svečani program otvaranja vodili su mladi glumci Itana Dragojević i Milo Perović. U znak zahvalnosti za neizmjeran doprinos, fotograf Đorđe Cmiljanić proglašen je za ambasadora Festivala. Tokom prvog izvođenja predstave „Zlatokosa“, koja je na programu bila od 18 sati, među prisutnima je bio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa porodicom.

Ovogodišnji program Festivala okuplja šest glumačkih trupa iz pet zemalja – Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Kako su organizatori podsjetili, ulaz na predstave je besplatan, a publika karte može da preuzme sat prije početka svake izvedbe.

Danas na programu dvije predstave

U okviru današnjeg festivalskog programa publika će moći da pogleda dvije predstave, a obje će biti odigrane u KIC-u „Budo Tomović“. Prvo će, u 10 i 12 sati, u Dodestu, najmlađi moći da pogledaju predstavu „Csardas“ (4+, 45 min.), albanskog ansambla Theater of Animation and New Forms iz Skadra. Nakon toga, program će biti nastavljen u 18 i 20 sati, kada će u Velikoj sali KIC-a Teatar za deca i mladinci Skoplje izvesti predstavu „Ronja – Razbojnikova kći“ (6+, 55 min.).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: