novo

BLUEAIR: SINERGIJA ZNANJA I INOVACIJA ZA VEĆU KONKURENTNOST PRIVREDE CRNE GORE

Više interakcije i sinergije među privrednicima ali i sa naučnom zajednicom, kroz umrežavanje sa partnerima iz Jadransko-jonskog regiona, uz snažniju podršku institucija, doprinijeće unapređenju konkurentnosti i jačanju privrednog sektora Crne Gore.

Na ovome je prethodne tri godine radila i Privredna komora Crne Gore (PKCG), implementirajući brojne aktivnosti kroz projekat “Strategija pametne specijalizacije u sektoru plavog rasta za Jadransko-Jonsku regiju” (BLUEAIR).

“Kroz ove projekte, otvaramo vrata ka novim resursima, tehnologijama i znanjima, koja će osnažiti našu privredu i omogućiti nam da se pozicioniramo na regionalnom i globalnom nivou”, kazala je koordinarka projekta u PKCG Ana Filipović predstavljajući rezultate BLUEAIR projekta, kojeg kofinansira EU u okviru ADRION programa.

Jedan od važnih rezultata projekta, naglasila je Filipović, je i formiranje BLUEAIR inovacione zajednice jer omogućava povezivanje, razmjenu ideja i saradnju sa zainteresovanim stranama iz različitih sektora iz Jadranko-jonskog regiona.

“Namjera je da unaprijedimo saradnju privrednika u oblasti inovacija, ojačamo njihovu interakciju ali i osnažimo njihove odnose sa institucijama, kako bi poslovanje bilo profitabilnije, a plavi rast bio zasnovan na principima zelene ekonomije”, rekla je Filipović.

Ona je dodala da se više detalja i prijavni formular za pristupanje BLUEAIR inovacionzajednici, otvoren za pojedince i organizacije iz Crne Gore, može naći na linku http://blueair.adrioninterreg.eu/news/the-opening-of-the-blueair-innovation-community-to-stakeholders .

Na skupu u PKCG predstavljena je i Bijela knjiga u kojoj su sumirani izazovi i šanse za dalji razvoj. Osim preporuka o unapređenju saradnje i jačanju institucionalnih kapaciteta, te makroregionalnom povezivanju, u dokumentu se daju smjernice vezane za mogućnosti finansiranja održive plave ekonomije. Upravo se pristup finansiranju vidi kao glavna barijera za razvoj inovacija u privredi.

Podaci iz istraživanja urađena kroz BLUEAIR projekat od značaja su za Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, posebno u svjetlu činjenice da će naredne godine da se radi nova Strategija pametne specijalizacije.

“To je prilika da plavi rast bude adekvatnije predstavljen i zastupljen u Strategiji. Plava ekonomija je nesumnjivo važan strateški pravac razvoja Crne Gore i mi želimo da ga, kroz unapređenje inovativnosti, učinimo konkurentnim”, kazala je v.d. generalne direktorice za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Marijeta Barjaktarović Lanzardi.

Ona je učesnicima ukazala i na aktivnosti Fonda za inovacije, implementacionog tijela za inovativne projekte, čiji budžet se u kontinuitetu povećava kako bi u kontinuitetu podržao razvoj inovacija u svim fazama od ideje do njihove komercijalizacije.

PKCG je jedna od 11 partnerskih organizacija koja radi na implementaciji BLUEAIR projekta, u koji je uključeno i 20 pridruženih partnera iz Jadransko-jonskog regiona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: