novo

Bogat program Festivala Dani nauke i inovacija 2023 u 13 crnogorskih gradova

Putovanje kroz znanje je slogan jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koji će, u periodu od 27. do 30. septembra, slaviti nauku i inovacije u čak 13 gradova širom Crne Gore.

U prethodnom periodu intezivno se radilo na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala. Od čak 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe.

Svi ljubitelji nauke i inovacija su, nezavisno od konkursa, imali mogućnost da kandiduju svoje sadržaje koji promovišu ove oblasti i na taj način daju svoj direktan doprinos Festivalu, te ove godine Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja izdvaja interesantne i inspirativne radionice koje osnažuju mlade žene da uđu u svijet IT-a i upoznaju ih sa osnovama marketinga i procesom razvoja startapova; promovišu održivo upravljanje otpadom kroz kreativnost; zatim priliku za upoznavanje sa crnogorskim satelitom Luča i brojne druge radionice za učenje, promociju, demonstraciju i vježbanje vještina ili znanja.

“Naučna zabava” je intrigantna i edukativna postavka Muzeja iluzija iz Beograda koja očekuje sve stanovnike Glavnog grada za vrijeme trajanja manifestacije, a vjerujemo da će biti i onih koji će namjenski doći u Podgoricu i obići ovaj nesvakidašnji sadržaj.

Naučni karavan prošetaće Plužinama, Žabljakom, Budvom, Barom i Ulcinjom i pružiće osnovcima i srednjoškolcima objašnjena preko 50 prirodnih fenomena i to pretežno kroz interaktivne kratke radionice i eksperimente.

Jedan od neizostavnih sadržaja, koji takođe uvijek bilježi veliku pažnju i posvećenost, jeste otkrivanja svemira kroz astronomiju i ove godine će se, pored Podgorice i Nikšića, naći i u Bijelom Polju.

Festival će ponuditi prezentaciju i demonstraciju savremenih inovativnih tehnologija – 3D printeri, 3D skeneri, dronovi velikog formata (izložbeni), dronovi za let u zatvorenom prostoru, vještačka inteligencija i sl.

Pripreme centalnog godišnjeg događaja se privode kraju, uz pomoć tradicionalnih partnera kao što su crnogorski univerziteti, koji su takođe pripremili brojne aktivnosti, i međunarodnih partnera iz Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) i Međunarodne laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) koji su i ove godine upriličili interesantne sadržaje.

Glavni pokrovitelj Festivala, već drugu godinu za redom je Five Grupa koja je u mnogome doprinijela kvalitetu ovogodišnjeg Festivala, a koja će i sama uzeti učešće u festivalskom programu. Osim predstavljanja svojih aktivnosti njihov akcenat ove godine će biti na značaju koji IT, kao strateška grana privrede postavljena na zdravim temeljima, može imati po ekonomiju zemlje kroz jačanje domaćih kadrovskih kapaciteta, digitalizaciju javne uprave, kao i kreiranje poslovnog ambijenta povoljnog za privlačenje inostranih kompanija iz ove oblasti.

Tokom trajanja “Dana nauke i inovacija 2023” biće organizovani i drugi festivalski sadržaji i manifestacije slične tematike koje je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja podržalo na različite načine. Tako će finalno takmičenje u društvenom preduzetništvu SIA Montenegro biti jedan od njih, zatim dvodnevni Festival nauke u Kotoru koji se po prvi put održava ove godine i TedXPodgorica – inspirativni događaj koji okuplja stručnjake iz različitih oblasti, uključujući astronauta, sa ciljem inspirisanja promjena i inovacija.

Vjerujemo da će, tokom četvorodnevne manifestacije, rekordan broj aktivnosti i sadržaja animirati sve uzraste i profesije. Program Festivala biće konkretizovan svim neophodnim detaljima i dostupan narednih dana na zvaničnom sajtu Festivala – www.daninaukeiinovacija.me, a u međuvremenu pozivamo sve da se o sadržajima informišu putem društvenih mreža Festivala.

Pridružite se na zajedničkom putovanju kroz znanje od 27. do 30. septembra i doživite jedno potpuno novo i drugačije iskustvo nauke i inovacija.

Program Festivala dostupan je https://www.daninaukeiinovacija.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: