novo

CGO: Nebriga o mladima dolazi na naplatu, 38 odsto želi da napusti Crnu Goru

Nije iznenađenje što mladi u Crnoj Gori, poput svojih vršnjaka na zapadu, ne vide akutnim problem zagađenja i klimatskih promjena jer su im korupcija i nezapošljenost, kao i porast broja siromašnih i produbljivanje socijalne nejednakosti među građanima, u vrhu briga koje imaju

Uoči 12. avgusta, Međunarodnog dana omladine, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upozorava da su mladi u Crnoj Gori suviše marginalizovani da bi mogli da doprinose razvoju društva.

– Ukoliko se prioritetno ne poboljša omladinska politika u Crnoj Gori, nebriga o mladima će doći na naplatu u vidu većih talasa odlaska kvalitetnog kadra i ostanka onih apatičnih i pasivnih koji nemaju želju da doprinose pozitivnim promjenama. Istraživanje stavova mladih, koje je CGO sproveo uz podršku Ambasade SAD u Podgorici, ukazuje da mladi smatraju da bi Vlada Crne Gore morala ima sljedeće prioritete: obezbjeđivanje ljudskih prava i sloboda, smanjenje nezaposlenosti, ekonomski rast i razvoj, poboljšanje položaja mladih, borbu protiv kriminala i korupcije, socijalnu pravdu i bezbjednost za sve, poboljšanje položaja žena.

S druge strane, Ujedinjene nacije upravo ovogodišnji Međunarodni dan omladine posvećuju zelenim vještinama mladih za održivi svijet, koje nisu toliko u fokusu mladih u Crnoj Gori, navode iz CGO-a.

Mladi u Crnoj Gori ne dobijaju adekvatne mogućnosti se zaposle i napreduju, što uz derogirani sistem obrazovanja, kojim su mladi tek srednje zadovoljni, ne stvara stimulativan okvir da ostanu u zemlji.

– Dodatno, mladi ne vjeruju političkim partijama, Skupštini i Vladi Crne Gore, niti misle da njihov glas ima uticaja na djelovanje institucija a politika ih, u ovom kontekstu, praktično ne pokreće. Kvalitativno istraživanje stavova mladih, koje je CGO sproveo kroz fokus grupe, potvrđuje nezadovoljstvo mladih postojećim političkim strukturama za koje cijene da im je primaran lični i partijski, a ne javni interes, kao i da rade na podizanju međuetničkih tenzija u državi. Mladi prepoznaju dva, međusobno povezana, razloga za takvo ponašanje – zaštita ličnih interesa političara i skretanje teme sa nemogućnosti sprovođenja pravih reformi u domenu ekonomije. U tom kontekstu, nije iznenađenje što mladi u Crnoj Gori, poput svojih vršnjaka na zapadu, ne vide akutnim problem zagađenja i klimatskih promjena jer su im korupcija i nezapošljenost, kao i porast broja siromašnih i produbljivanje socijalne nejednakosti među građanima, u vrhu briga koje imaju, navodi Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo

Takođe, dominantna većina mladih vjeruje da se, po pitanju budućnosti, Crna Gora kreće u lošem ili čak i u veoma lošem pravcu i skoro 38 odsto mladih ima jasno definisan stav da želi da napusti Crnu Goru. Iz direktnih kontakata sa mladima, CGO saznaje da se oni koji žele da ostanu u Crnoj Gori, u značajnom, okreću religiji i tradicionalnim vrijednostima i da nemaju želju da doprinose promjenama, dok oni koji imaju kritičko razmišljanje i akademske ambicije radije biraju da odu iz zemlje.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. avgusta, a uspostavljen je od strane Ujedinjenih nacija 1999. godine u cilju podizanja svijesti o omladinskim pitanjima i povećanju napora potrebnih za rad na omladinskim politikama i programima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: