novo

Crna Gora uskoro dobija Olimpijsku kuću i Olimpijski park

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, usvojila Informaciju o potrebi osnivanja Olimpijske kuće i izgradnje Olimpijskog parka koju je pripremio i predstavio ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

Jedan od glavnih ciljeva osnivanja Olimpijske kuće je promocija vrhunskih sportskih rezultata naše države, najuspješnijih pojedinaca u sportu, olimpijskih vrijednosti i kulture u Crnoj Gori.

Najznačajniji segment Olimpijske kuće biće Olimpijski muzej u kojem će biti predstavljena najveća sportska dostignuća naše države, istaknuti sportisti i sportski radnici. 

Ministar Lalošević je istakao da su sportisti ponos naše države i da se itekako možemo pohvaliti vrhunskim sportskim rezultatima, zbog čega će upravo Olimpijski muzej biti podsjetnik na najljepše momente crnogorskog sporta koje ćemo predstaviti mladim generacijama, da u njima imaju svoje uzore i heroje ali i stvoriti našim gostima novu sportsko-turističku ponudu koja će im omogućiti da se upoznaju sa sportskom istorijom Crne Gore.

Lalošević je podsjetio da Međunarodni olimpijski komitet, istaknute evropske drzave, ali i naš region već imaju olimpijske kuće koje su postali simboli nacionalnog sportskog identiteta, privlačeći posjetioce koji su zainteresovani za sportsku kulture te drzave te da je uvjeren da će i naša Olimpijska kuća vrlo brzo postati jedan od najprepoznatljivijih pečata imajući u vidu bogatu sportsku istoriju i vrhunske sportske rezultate

Osim navedenog važan segment Olimpijske kuće biće Olimpijska akademija koja će omogućiti sportistima, trenerima i sportskim radnicima da se obučavaju i usavršavaju u vezi bitnih soprtskih tema i disciplina. Time želimo da doprinesemo stvaranju konkurentnih stručnjaka iz naše države.

Olimpijski hub bio bi mjesto okupljena zainteresovanih lica koji žele da proizvode ideje, razviju inovativne sportske projekte, sarađuju sa međunarodnim organizacijama i umreže se sa drugim sportskim profesionalcima.

Ovo je mjesto koje bi omogućilo otvorenu razmenu ideja i saradnje u cilju razvoja sportske oblasti u Crnoj Gori.

Takođe, bio bi izgrađeni olimpijski park koji bi omogućio okupljanje mladih generacija koje će se upoznavati I dijeliti iskustva.

Važno je napomenuti da je predlog da se Olimpijska kuća pravi u okviru postojeće infrastrukture koja bi bila prilagođena, čime bi se izbjeglo trošenje značajnih finansijskih sredstava. Takođe,  plan je da u budućnosti Olimpijska kuća bude samoodrživa.

Za realizaciju ovog projekta biće zaduženi Crnogorski olimpijski komitet, Međunarodno olimpijski komitet, Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo finansija, Glavni grad Podgorica i Uprava za katastar i državnu imovinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: