novo

Curenje testova bi moglo biti tretirano kao organizovano kriminalno djelo

Viša pravna savjetnica CGO Snežana Kaluđerović komentarisala proces otkrivanja odgovornih za otkrivanje testova iz matematike

Svakako da oni koji su zloupotrijebili svoj položaj i objavili test iz matematike prije samog čina polaganja moraju biti procesuirani. Prije svega zato što svako nezakonito organizovanje, udruživanje, uz zloupotrebu službenog položaja i uticaja treba hitno biti procesuirano kako bismo tom represijom uspostavljali i prevencije budućih sličnih namjera aktera u procesu polaganja eksternih polumatura – kazala je Kaluđerović Pobjedi

Veoma je važno da slučaj curenja testova za eksternu provjeru znanja za polumaturante dobije svoj epilog i da se vidi hoće li ga i na koji način Specijalno državno tužilaštvo (SDT) procesuirati, kazala je juče Pobjedi Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Specijalni državni tužilac i portparol Vukas Radonjić je Pobjedi kazao da su spisi Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama dostavljeni SDT-u tužilaštvu 7. septembra ove godine.

– Po njima je formiran krivični predmet. U toku je izviđaj – kazao je Radonjić.

– Činjenica da je predmet proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu od strane ODT u Beranama ukazuje da bi curenje testova moglo biti tretirano kao organizovano kriminalno djelo, a ostaje da vidimo ko je činio sve taj lanac, a posebno da li su i koji nivoi rukovodnog kadra uključeni – istakla je Kaluđerović.

Testovi iz matematike za polumaturante su procureli 20. aprila, sat i po prije početka eksterne provjere znanja. Ispitni centar je dobio informaciju i fotografije od zaposlenih iz Rožaja. Testiranje je odloženo za 26. maj, kada su đaci rješavali novi test.Predmet tri mjeseca putuje po tužilaštvima – prvo je završio u rožajskom ODT, nakon analize je prebačen u Berane, da bi juče bio poslat Specijalnom državnom tužilaštvu.

– Svakako da oni koji su zloupotrijebili svoj položaj i objavili test iz matematike prije samog čina polaganja moraju biti procesuirani. Prije svega zato što svako nezakonito organizovanje, udruživanje, uz zloupotrebu službenog položaja i uticaja treba hitno biti procesuirano kako bismo tom represijom uspostavljali i prevencije budućih sličnih namjera aktera u procesu polaganja eksternih polumatura – kazala je Kaluđerović Pobjedi.

Ona je naglasila da ukoliko izostane sankcija, rizikujemo da se dogodi isti scenario na kraju ove školske godine, jer će to biti vjetar u leđa namjerenima na takva djela.

– Nije zgoreg ukazati i da ovo ima i etičku dimenziju koja se nakrivo uspostavlja bez ovakve sankcije, jer se ipak radi o obrazovnom procesu i ne mogu se ovim ,,prečicama“ nove generacije učiti – rekla je Kaluđerović Pobjedi.

Pobjeda je ranije objavila da su testovi procurili u Beranama, a ne u Rožajama iz kojih je potekla informacija.Više nezavisnih izvora je Pobjedi potvrdilo da su za curenje testova odgovorni nadležni iz jedne škole u Beranama, što potvrđuje i činjenica da je slučaj završio u Specijalnom tužilaštvu.

Da test nije „provaljen“ u Rožajama, u kojima je prvobitno postupalo ODT, rečeno je i na okruglom stolu zaposlenih u prosvjeti, nedugo nakon ovog incidenta i skandala na eksternoj polumaturi iz CSBH jezika, kada je gotovo 500 maturanata dobilo nule zbog prepisivanja.

Snežana Kaluđerović (FOTO: CGO)

Pomoćnik direktora u Ispitnom centru Crne Gore Gojko Jelovac kazao je, na ranije održanom okruglom stolu, koji je bio posvećen problemima sa testiranjem, da se za 24 sata može znati iz koje škole je ,,procurio“ test iz matematike.

Rekao je i da bi se za 24 sata moglo znati u kojoj školi je test provaljen, da on zna i u kojoj, ali da nema dokaze.

– Nije u Rožajama škola – kazao je Jelovac tada, a nakon nekoliko dana javnost je informisana da je slučaj iz Rožaja preseljen u Berane.

Da je crnogorska javnost upoznata, ovaj slučaj je prvi u kome odgovorni nijesu učenici. Svake godine mediji objave pokušaje prepisivanja na polumaturi ili maturi, a ove godine su vajber grupe u kojima su dijeljeni zadaci imale i preko 2000 članova, učenika iz cijele Crne Gore.

Situacija sa curenjem testa iz matematike je drugačija, jer su zadaci, koji su bili u sigurnosnim vrećicama, sat i po prije početka došli u javnost.

Prema ekstenzivnim uputstvima za proces polumaturskih i maturskih ispita koja se nalaze na sajtu Ispitnog centra, sa zadacima koji su obezbijeđeni i zapečaćeni, kontakt imaju direktori škola, koordinator, a vrećice otvara test administrator, i to u učionici u kojoj se testiranje odvija i pred učenicima.Takav proces su za Pobjedu komentarisali direktori škola, koji tvrde da s obzirom na vrijeme kada su škole upozorene a eksterna polumatura obustavljena, nije bilo nikakvih mogućnosti da neko od učenika dođe u dodir sa testovima.U toku je izviđaj Kraj prethodne školske godine su tako obilježili slanje ovog slučaja Specijalnom državnom tužilaštvu, štrajk prosvjetara i čekanje rezultata SDT o „aferi prepisivanje.

– Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je Specijalnom državnom tužilaštvu, 20. juna ove godine, dostavilo podnesak Udruženja ‘Prosvjetna zajednica i roditelji’, u kojem se izražava sumnja u zakonito postupanje službenih lica Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, test administratora, koordinatora i direktora srednjih škola, u postupku ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita, organizovanih 2022/2023, po kojem je formiran krivični predmet i dodijeljen u rad specijalnom tužiocu. U toku je izviđaj- kazao je Pobjedi portlarol SDT povodom istrage prepisivanja, ali i ponovnog ocjenjivanja radova koji su dobili nule, a kasnije odlukom ministra Vojinovica i petice na maturskom ispitu oz CSBH jezika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: