novo

Da li će đaci u klupe 1. septembra: U Ministarstvu se nadaju da hoće

Kako se bliži početak nove školske godine postavlja se pitanje da li će učenici krenuti u školu 1. septembra. To očekuju nastavnici, učenici i roditelji. Međutim, u Crnoj Gori je počeo alarmantno  da raste broj zaraženih koronavirusom, pa mnogi brinu da će nastava opet biti online. Srbija je donijela odluku da će škole početi redovno da rade 1. septembra, ali da će nevakcinisani učenici biti u obavezi da nose maske. U Hrvatskoj su ranije najavili da će od jeseni najvjerovatnije predložiti vakcinaciju protiv koronavirusa djece starije od 12 godina. Neke države najavljuju i obaveznu vakcinaciju nastavnog kadra. Naprimjer, Grčka predlaže da se nastavnicima koji se ne vakcinišu umanje zarade. U Crnoj Gori o ovom pitanju još uvijek nema konkretnih prijedloga, a iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta MPNKS, su kazali da se nadaju da će djeca u škole krenuti 1. septembra. Poručuju i da su im suštinski prioriteti zaštita zadravlja i sigurnost djece i zaposlenih, te da će poštovati preporuke zdravstvenih institucija.

Iz resora na čijem čelu je Vesna Bratić uvjeravaju da su pripreme za redovan početak školske 2021/22. godine u toku.

“Pripreme za predstojeću školsku godinu su u toku i vrše se u skladu sa nedavno donijetim Školskim kalendarom, prema kome nastavna godina počinje 1. septembra. Forminarana su odjeljenja, a u toku je provjera snabdjevenosti škola dezinfekcionim i svim ostalim higijenskim sredstvima sa ciljem zaštite zdravlja učenika i zaposlenih”, saopštili su iz resornog ministarstva.

Navode da direktorice Direktorata za predškolsko, osnovno, inkluzivno, Direktorata za srednje obrazovanje i Direktorata za tercijalno obrazovanje vrše obilaske škola u Crnoj Gori, tokom kojih se upoznaju sa tekući problemima, vrše analizu stanja u obrazvnom sistemu, a posebna pažnja posvećena je rješavanju pitanja prevoza učenika u ruralnim oblastima,  poboljšanju tehničke opremljenosti škola u seoskim naseljima, kao i obezbjeđivanju stabilne  i funkcionalne internet konekcije.

“Takođe, u cilju unapređenja kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja, posebno u kontekstu novonastalih okolnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Milica Kadović, održala je sastanak sa Marijom Mokrovom, v. d. zamjenice šefa predstavništva UNICE-a u Crnoj Gori, tokom koga je istakla, od ranije poznat stav Ministarstva da su, ipak, suštinski prioriteti zaštita zadravlja i sigurnost djece i zaposlenih, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, ali da se predstavnici Ministarstva nadaju da će djeca u škole, ove godine, moći da krenu redovno”, ističu iz MPNKS.

Odgovarajući na pitanje da li se zalažu da se zaposleni u prosvjeti obavezno vakcinišu iz Ministarstva su podsjetili da je ministarska Vesna Bratić početkom maja, podržala kampanju masovne vakcinacije tako što je primila obije doze Sinofarm vakcine i tom prilikom izjavila da je imunizacija jedini način da se pobijedi koronavirus, sačuva javno zdravlje i ekonomija naše zemlje.

“Time je ministarka poručila da vjeruje zdravstvenim institucijama, podržava zdravstvene radnike i da ličnim primjerom želi da podstakne sve građane, a naročito zaposlene u prosvjeti da se vakcinišu”, naglašavaju u MPKNS.

U resoru Vesne Bratić tvrde da je vakcinisan veliki broj zaposlenih u tom ministarstvu, ali da tačan podatak o broju vakcinisanih nemaju.

“Imajući u vidu da je u toku kampanja masovne vakcinacije i imunizacije, veliki broj zaposlenih u Ministarstvu je primio neku od dostupnih vakcina. Međutim, iako je vakcinacija preporučena, i dalje je dobrovoljna, pa MPNKS kao institucija ne može voditi evidenciju o broju vakcinisanih”, zaključili su iz MPKNS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: