novo

Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 18. oktobra: Počasni gost nobelovac Konstantin Kostja Novoselov

Univerzitet Crne Gore organizuje međunarodni naučni skup pod nazivom Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 202318. i 19. oktobra u Rektoratu UCG. Skup podržava i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore. 

Nakon prošlogodišnje uspješne naučne konferencije, i ovogodišnja će ponovo okupiti najveća imena u svijetu nauke koja potiču sa ovih prostora, a svoja naučna istraživanja realizuju na prestižnim institucijama u Americi, Evropi i regionu. Počasni gost ovog skupa, ove godine, biće i nobelovac Konstantin Kostja Novoselov, najpoznatiji po otkriću grafena na Univerzitetu u Mančesteru i stručnjak za fiziku kondenzovane materije, mezoskopsku fiziku i nanotehnologiju.

Skup će početi 18. oktobra 2023, u 9.00 časova, a otvoriće ga rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović.

Ovaj skup je posvećen prirodnim naukama u najširem smislu. Nauke i naučne oblasti koje će biti obuhvaćene ove godine su:  energetika, fizika, geofizika, genetika, hemija, informatika, inženjerske nauke, matematika, medicina itd. 

Više o skupu dostupno je u Intervjuu sa rektorom Božovićem: Nobelovac Novoselov gost Univerziteta Crne Gore u oktobru 2023, kojom prilikom je, u susret skupu, poručio i Nobelovac Novoselov: Postoji samo jedan put za razvoj nauke – podrška talentima!

Detalji o programu i učesnicima dostupni su u dokumentima TIMING, sa agendom izlaganja, TOPICS najavom tema, ABSTRACTS & BIOSKETCHESabstraktima izlaganja i kratkim biografijama učesnika skupa, i porukama nobelovaca koji su bili i biće učesnici, sada već tradicionalnog, skupa UCG sa datim dokumentom pod nazivom MICRO INTERVIEWS with selected Nobel laurates.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: