novo

Dani humora i satire – donijete odluke za „Tipar“, „Mladi tipar“ i „Vuko Bezarević“ nagrade

Povodom 34. Dana humora i satire „Vuko Bezarević“ žiriji za dodjelu nagrada su donijeli slijedeće odluke:

Nagradu „Tipar“ za najbolje humorističko – satirično književno djelo iz prethodne i tekuće godine, prema odluci žirija u sastavu: mr Zora Jestrović – predsjednica i Dragan Paldrmić i Milorad Joknić – članovi, je dobio Ninus Nestorović, aforističar iz Novog Sada za knjigu aforizama „Bože, uprosti nam“ u izdanju izdavačke kuće „Prometej“. Za nagradu „Tipar“ prispjelo je 9 knjiga iz regiona od kojih su u uži izbor ušle „Bože, uprosti nam“ autora Ninusa Nestorovića, „Etičko čišćenje“ autora Dušana Pop Đurđeva i „Priče“ Dragana Uskokovića.

Nagrađena knjiga sadrži oko 800 aforizama Ninusa Nestorovića koji beskompromisno i bez okolišanja zadiru u sve segmente društva koje ga okružuje. Međutim, bez obzira na ubojitost njegovog pera, autor nije htio da bude puki posmatrač i sudija aktuelnim društvenim i političkim događajima, već kroz većinu aforizama provejava i nadu da će ipak na kraju krajeva, Čovjek biti taj koji će pobijediti.

Nagradu „Vuko Bezarević“ za neobjavljenu satiričnu priču, prema odluci žirija u sastavu: Zoran Raonić – predsjednik, Bojana Radanović i Ermin Đurđević – članovi, je dobio Velizar Radonjić iz Podgorice za priču „Ko na Lovćen ak’ imalo stoji“ koja je bila potpisana šifrom „Depresivni optimista“. Na Konkurs je prispjelo 20 priča od kojih su u uži izbor ušle: „Ko na Lovćen ak’ imalo stoji“; „Korona izolacija“ i „Kao sav normalan svet“.

Nagrađenu priču preporučilo je, i izdvojilo od ostalih, puno toga što je čini drukčijom, nesvakidašnjom, i u ideji i u realizaciji, i, što je posebno važno – satiričnom u svim njenim slojevima. Oštrim i aforističarskim rečenicama autor zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka ali i onog istorijskog, vječnog zapravo.

Nagradu „Madi tipar“ za ciklus od deset aforizama mladih autora dobila je Radojka Rada Draganić iz Nikšića za ciklus aforizama pod šifrom „Pjesnikinja“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: