novo

Danici Čvorović nagrada EU u okviru kampanje „I ja sam vama“

Evropska unija u Crnoj Gori nagradila je najbolje poznavaoce biodiverziteta u okviru edukativne kampanje o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama “I ja sam vama” paketima eko proizvoda inspirisanih prirodom.

Nagrade su osvojili Radovan Backović iz Nikšića, Danica Čvorović iz Pljevalja i Amra Lješnjanin iz Plava. Oni su izabrani slučajnim odabirom među najbolje rangiranim igračima nagradnog kviza na sajtu www.biodiverzitet.me.

“Na sajtu su predstavljene 54 vrste, na zanimljiv i intekrativan način kroz tekstove, fotografije i ilustracije. Na jednom mjestu možete upoznati biljke, sisare, ptice, vodozemce i gmizavce, inskete i morske vrste, zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala Evropska unija. „I ja sam sa vama“, kako se kampanja zove, simbolično poručuju mrki medvjed i divokoza, flamingos i tetrijeb, dobri delfin i zlatni koral, lincura i puzavi zvončić, vilin konjić i tigrasti medonja, riječna kornjača i leopard smuk, kao i mnoge druge važne, ali ugrožene vrste koje treba da sačuvamo”, kazali su u EU info centru.

Kako navode, sajt je za mjesec posjetilo više od 4.000 ljudi, dok je kviz odigralo više od 1.200 takmičara.

“Pored kviza, svake sedmice Evropska unija u Crnoj Gori nagrađivala je svoje pratioce na društvenim mrežama, koji su na taj način mogli da osvoje kućice za ptice, drvene slagalice za djecu, ukrase za jelu u obliku zaštićenih vrsta i druge eko proizvode. Cilj je bio da se ova tema dodatno promoviše i tako ukaže na važnost zaštite bioraznolikosti”, rekli su u EU info centru.

Podatke o zaštićenim vrstama, EU u Crnoj Gori je sakupila u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centrom za zaštitu ptica i Crnogorskim društvom ekologa.

“Povod za organizaciju ove kampanje je Green Deal (Zeleni sporazum) Evropske unije, koji predstavlja strategiju održivog razvoja EU za 21. vijek i postavlja cilj je da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Važan stub ovog sporazuma je i zaštita biodiverziteta, čija je zaštita bila centralna tema kampanje “I ja sam sa vama”, zaključili su u EU info centru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: