Djeca se u ponedjeljak vraćaju u škole i vrtiće

Narednog ponedjeljka, 29. marta, učenici svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori trebalo bi da se vrate u školske klupe, a biće otvoreni i vrtići, najavio je član Ekspertskog tima Ministarstva prosvjete Martin Ćalasan.

On je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti naveo da, prateći trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji, očekuju da će škole biti otvorene iduće sedmice, a u slučaju da se to ne desi za svu djecu, prioritet će imati đaci devetog razreda i maturanti.

“Pratimo epidemiološku situaciju, a to činimo i u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja. U sedmici od 8. do 12. marta pratili smo kakvo je bilo prethodno stanje i šta se dešavalo u školama. Primijetili smo da smo početkom marta imali oko 2.300 djece koja su bila u samoizolaciji, kao i skoro 300 nastavnika oboljelih od COVID-a. Posebno nam je bio problematičan, odnosno težak podatak da je broj zaraženih nastavnika u toku jedne sedmice povećan za skoro 30 procenata”, objasnio je Ćalasan.

Istakao je da je to bio jedan od glavnih razloga da sve škole pređu  na online nastavu prošle i ove sedmice.

Prema njegovim riječima, 80 do 85 odsto djece u Crnoj Gori je sa područja najvećih opština, koje su bile u crvenoj zoni ili blizu nje po broju zaraženih.

“Postojao je žestok epidemiološki rizik da se to proširi i na ostale gradove u čijim školama predaju natavnici iz ugroženih opština. Zbog toga smo se i odlučili za online nastavu na teritoriji čitave Crne Gore. Iskreno se nadamo, sudeći po trendu broja oboljelih ovih dana, da će se od sljedeće sedmice svi vratiti u školske klupe”, istakao je Ćalasan.

On smatra da ova školska godina nije izgubljena, iako to mnogi smatraju.

“Čitav naš sistem obrazovanja se potrudio da se djeci prenesu ključna znanja iz svakog predmeta, odnosno sve ono što je neophodno i po obimu i sadržaju za uspješan nastavak njihovog obrazovanja. Vjerujući u velike napore koje su ulagali prosvjetni radnici, uz redukovane nastavne jedinice koje su ukazivale na to da se obrade najbitniji djelovi, zaista vjerujem da nije i neće biti izgubljena godina i da smo svi odradili maksimalno moguće”, rekao je Ćalasan.

Govoreći o aktivnostima Radne grupe koja je imala zadatak da organizuje početak  nastave u drugom polugodištu, on je naveo da očekuje da će nastaviti rad nakon trećeg klasifikacionog perioda.

“Tada smo imali dogovor da se sastanemo nakon trećeg klasifikacionog perioda. Nadam se da ćemo početkom aprila sagledati šta smo i kako uradili i kako ćemo nastaviti”, kazao je Ćalasan.

On je izrazio zahvalnost prosvjetnim radnicima na „ogromnom radu, trudu, volji i ćutnji u čitavoj ovoj situaciji“.

“Sjajno su se nosili sa svim rizicima i ne samo sa ovim, nego i sa brojnim drugim problemima koji prate obrazovni sistem. U potpunosti su odgovorili na sve i smatram da imamo jedan od najboljih obrazovnih  sistema u regionu”, ističe Ćalasan.

Prema negovim riječima, Vladi i Ministasrtvu finansija su uputili predloge i inicijative koje se odnose na plaćanje prekovremenog rada prosvjetnih radnika u minulom periodu.

“Nadam se da će se, kada dođe do usvajanja budžeta, naći rješenje i da će nastavnici biti nagrađeni za trud i rad. Uopšte ne dovodimo u pitanje da su u ovom čitavom periodu bili preopterećeni”, rekao je Ćalasan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: