novo

Djevojčice tokom pandemije bile posebno pogođene psihičkim problemima

Više studija do sada potvrdilo je jačanje psihičkih tegoba u mladoj populaciji tokom pandemije. „Izgleda da su mlade djevojčice teže podnijele društvena ograničenja“, piše specijalizovani portal za ljekare Gelbe liste, piše Dojče vele.Recimo, to kaže studija iz Velike Britanije objavljena u časopisu Lanset. Sada to potvrđuje i nova studija njemačkog Centralnog instituta koji prati njegu pacijenata od strane ljekara opšte prakse.

Neka oboljenja više pogađaju samo djevojčiceU Britaniji su istraživači koje je predvodila doktorka Perl Mok sa Univerziteta u Mančesteru posmatrali podatke iz britanske medicinske datoteke.

Ispitani su podaci preko devet miliona mladih, starosti između deset i 24 godine koji su se između 2010. i marta 2022. javili ljekaru opšte prakse.

Sa početkom pandemije, pišu naučnici, broj djevojčica u pubertetu (starosti 13 do 16 godina) koje su se javile zbog poremećaja ishrane porastao je za 42,4 odsto. Kod djevojaka (16 do 19 godina) za 32 odsto.

U drugim starosnim grupama, kao i kod dječaka – takve promjene nijesu uočene. Naprotiv, kod dječaka je bilo manje prijava takvih problema.

Sličan trend se pokazuje i kod samopovređivanja, kakvo je recimo rezanje kože žiletom ili nožem. Tu su naučnici iz Britanije našli da je incidencija među djevojčicama (13 do 16 godina) porasla za 38,4 odsto tokom pandemije.

Upadljivo je što je incidencija posebno porasla kod djevojčica iz boljestojećih porodica. Doktorka Mok to pripisuje tome što su takve porodice sklonije da dijete odvedu ljekaru zbog psihičkih problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: