novo

Dodatni konkurs za srednje škole od srijede

”Prijava na konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje”, navodi se u tekstu naknadnog konkursa.

Polumaturanti koji u prvom upisnom roku nijesu upisali željenu srednju školu imaće još jednu šansu da to urade, od 18. avgusta do 20. avgusta u popodne.

Na konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Nakon objavljivanja rang liste, učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

Prema dokumentu na sajtu Vlade, 42 mjesta ima u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović”, 94 mjesta u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi “Marko Radević”, 67 u Srednjoj elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić”, 135 Srednja stručnoj školi “Ivan Uskoković”, 34 u Školi za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, 107 u Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović”, a 10 u Školi muzičkog i baletskog obrazovanja “Vasa Pavić”.

Barska Gimnazija “Niko Rolović” nudi, prema tom dokumentu, 15 mjesta, 17 Srednja stručna škola, a 50 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola.

Nikšićka Gimnazija “Stojan Cerović” raspolaže s još 63 slobodna mjesta, 81 Srednja stručna škola, 83 Prva srednja stručna škola, 49 Ekonomsko-ugostiteljska škola, a Muzička škola “Dara Čokorilo” devet mjesta.

U Bijelom Polju, Gimnazija “Miloje Dobrašinović” raspolaže s još 36 mjesta, sa 49 Srednja stručna škola, a sa 103 Srednja elektro-ekonomska škola.

Upis učenika u prvi razred određuje se na osnovu Pravilnika o vrednovanju kriterijuma za upis učenika i Rješenja o utvrđivanju minimalnog broja bodova potrebnih za upis u gimnaziju i četvorogodišnju stručnu školu.

Prilikom bodovanja za upis, pripadnici romske i egipćanske populacije ostvaruju dodatne bodove po principu afirmativne akcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: