novo

Dodijeljene nagrade za radove na temu “Mladi i bolesti zavisnosti”

Danas se u velikoj Sali Skupštine Opštine Pljevlja održala dodjela nagrada za najbolji video rad na temu „Mladi i bolesti zavisnosti“.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja raspisao je u novembru prošle godine Konkurs namijenjen mladim Pljevljacima starosti od 15 do 25 godina za video materijal koji bi nosio poruku koja promoviše zdrave stilove života, sve u duhu obilježavanja mjeseca novembra koji je međunarodnom kalendaru zdravlja obilježen kao mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti.

Raspisivanje ovakvog Konkursa bila je prilika da mladi daju viđenje problema kroz video – materijale koji će se kasnije koristili u edukativne aktivnosti Kancelacije za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti Opštine Pljevlja.

Žiri za dodjelu nagrada za najbolje video radove na temu “Mladi i bolesti zavisnosti” u sastavu: direktorica Centra za socijalni rad za Pljevlja i Žabljak Branka Danilović – predsjednica, spec. ped. i samostalna savjetnica za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti u Opštini Pljevlja Milica Sekulić – članica, predstavnica Doma zdravlja – psihološkinja Dragana Šljukić – članica i predstavnica Centra bezbjednosti – mlađa policijska inspektorka Svetlana Bajčeta – članica, donio je Odluku da od četiri pristigla rada svaki bude nagrađen.

Prvu nagradu u iznosu od 250,00 eura za video rad pod nazivom “Karta”, koji se prema mišljenju žirija tematikom i kvalitetom materijala izvojio od ostalih, dobio je gimnazijalac Jakša Minić. Autor je svojim video radom tretirao problem kockanja u društvu kroz prizmu mlade osobe. Kroz dobru glumu, odabir ambijenta, pokreta tijela i mimiku, autor je ukazao na stanje čovjeka koji izgubi na “kartama”, ne samo u materijalnom, već prije svega u duhovnom smislu, stoji u obrazloženju žirija.

Drugu nagradu u iznosu od 150,00 eura osvojio je rad “Zdravim načinom do cilja” učenica Gimnazije “Tanasije Pejatović” Jovane Bošković i Jovana Pejović. Video rad je koncipiran tako što promoviše zdrave stilove života i poziva omladinu da slobodno vrijeme provode na mjestima koja su bolja alternative od odluke da uđu u svijet bolesti zavisnosti.

Video rad pod nazivom “Loptu u ruke, drogu u koš” autorki Aleksandre Popović i Emre Hrastovina zavrijedio je, prema ocjeni žirija treće mjesto i nagradu od 100,00 eura. Autorke su video radom nastojale da ukažu na kontrast između poželjnih i nepoželjnih društvenih pojava kojima su mladi okruženi.

Prema odluci žirija, specijalnu nagradu u iznosu od 50,00 eura dobio je i četvrti prijavljeni rad  “Zdravlje je umjetnost življenja” autorke Sofije Milić, koja se vodila idejom promocije zdravih stilova života kroz bavljenje sportom i pravilnom i zdravom ishranom, kao i promocijom sportskih klubova na teritoriji opštine Pljevlja.

Konkurs je za dodjelu nagrada na temu „Mladi i bolesti zavisnosti“  bio je otvoren do 25. decembra 2020. godine,  a rok za prijave je zbog malog broja pristiglih radova produžen do 18. januara 2021. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: