novo

Dodijeljeni laptop računari školama koje imaju integrisana odjeljenja

Predstavnici Fondacije Marija Kotri, u okviru projekta „Knjiga za sve“ donirali su sedam laptop računara crnogorskim školama, koje imaju integrisana odjeljenja. 

Predstavnik Fondacije, Đorđije Kotri, na okruglom stolu „Značaj didaktičkih sredstava u inkuzivnom procesu“, kazao je da je cilj projekta „Knjiga za sve“ bio da se knjiga „Marija i slavuj- putovanje po mjesečini“ prilagodi djeci sa posebnim obrazovnim potrebama.

„Bio je to prilično trnovit put dok smo uradili sve što smo željeli. Tako da sada imamo drugo izdanje naše dvojezične knjige. Redizajnirali smo korice. Uradili smo knjigu za slabovidnu djecu- veliki format i uradili smo slikovnicu, sa bojankom, koja je prilagođena i djeci sa određenim intelektualnim smetnjama“, rekao je Kotri.

Dodao je da je urađena i audio knjiga, kao i knjiga u dejzi foromatu (DAISY), koja će biti na sajtu Fondacije, a koji će biti dostupan sredinom sljedeće sedmice.

„Projekat su podržali naši prijatelji, a to su glumica Jelena Nenzić, gospođa Jasna Malović, koja je prilagodila tekst za slikovnicu, Ilija Nikčević je ilustrovao slikovnicu, a posebno zahvaljujem Zorici Blagojević i Ljiljani Femić iz nevladine organizacije Ana Đoković- in memoriam, koje su nam dodijelile sedam laptop računara“, naveo je Kotri.

treba da bude bez arhitektonskih barijera i da ima adekvatan namještaj, naglašavajući da je tjelesna smetnja često udružena i sa drugim smetnjama, a to su najčešće smetnje govora i vida.

Defektolog-oligofrenolog, Dijana Zogović, koja radi sa djecom sa intelektualnim smetnjama i autizmom, rekla je da se radi po posebnim programima, koje je nekada potrebno prilagođavati individualnim karakteristikama djece.

„Da bi proces nastave bio što uspješniji, potrebno je izrađivati sredstva u odnosu na stručne procjene đaka, stručne opservacije, u odnosu na njihove potrebe, uz uvažavanje određenih kriterijuma. Sredstva koja izrađujemo treba da uključuju što više čula, da bismo podstakli dijete da usvoji određeno znanje, vještinu na taj način. Sredstvo treba da bude bezbjedno, da nije od toksičnih materijala, da se koriste što više prirodni materijali, da nema oštre ivice“, kazala je Zogović.

Na događaju su govorile i logoped Marina Zejak Vukomanović, kao i specijalni pedagog Danijela Rovčanin, a prisustvovali su predstavnici crnogorskih škola, javnih ustanova, dnevnih cenatara i resursnih centara, kao i udruženja roditelja koja se bave djecom sa posebnim obrazovnim potrebama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: