novo

Dr Isidora Stanković osvojila prestižnu Dunavsku nagradu za mlade naučnike

Ovogodišnji dobitnik Dunavske nagrade za mlade naučnike je saradnik u nastavi Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) dr Isidora Stanković. Priznanje joj je dodijeljeno za izvanredne naučne doprinose, istraživačka i akademska postignuća. 

Pomenutu nagradu dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz svih zemalja dunavskog regiona pa je, pored uspjeha naše naučnice, dostignuće ostvarilo još 13 mladih naučnika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Dunavska nagrada za mlade naučnike datira od 2011. godine u namjeri da se oda počast osobama s izvanrednim postignućima u naučnoj djelatnosti i rezultatima, u cilju unapređenja vidljivosti naučne zajednice u regionu.

Isidora Stanković rođena je u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu. U Londonu završava Vestminster Univerzitet, a tokom studija, bila je na Dekanovoj listi najboljih studenata. Kao jedan od najboljih studenata Fakulteta za nauku i tehnologiju, dobitnik je nagrade za dostignuće, a dobitnik je i bronzane medalje za inženjerstvo kao jedan od najboljih studenata završne godine. Master studije završava na Imperijal Koledžu u Londonu, a doktorske na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu u Grenoblu u Francuskoj, te bila student programa dvojne diplome ova dva univerziteta. Tokom doktorskih studija, dr Stanković je bila dobitnik HERIC nagrade za izvrsnost, finansirana od strane Ministarstva nauke Crne Gore i Svjetske banke, za doktorante na crnogorskim univerzitetima specijalizovanim u stanim zemljama, kao i dobitnik stipendije za doktorske studije Ministarstva nauke Crne Gore.

Kao autor ili ko-autor, objavila je 14 radova (publikovanih ili prihvaćenih za publikovanje) u renomiranim časopisima indeksiranim na SCI listi, a kao autor ili ko-autor, objavila je i prezentovala 33 rada na međunarodnim konferencijama. Objavila je i radove u časopisima od nacionalnog značaja, kao i jedno poglavlje u knjizi renomiranog izdavača CRC. Recenzirala je radove u nekoliko časopisa i konferencija.

Snimak ceremonije dostupan je u nastavku:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: