novo

Drugi simpozijum na temu Autizma

U organizaciji Dnevnog centra Sirena i podršku Opštine Ulcinj, održan je Drugi simpozijum na temu Autizam 13. 04. 2024. 

Pozivu za učešće odazvala se savjetnica za inkluzivno obrazovanje Zavoda za školstvo Anita Marić.

Renomirani stručnjaci iz oblasti medicine, pedagogije, specijalne edukacije i rehabilitacije iz Crne Gore i Albanije izlagali su na teme rane detekcije, intervencije, tretmana đece s karakteristikama iz spektra autizma.

Imperativ stučnjacima, posebno pedijatrima, jeste rano prepoznavanje kašnjenja u razvoju. Ukoliko se kašnjenje prepozna tokom prve godine života, pružanjem adekvatne podrške roditeljima primijenom multidisciplinarnog pristupa, mogućnosti za napredovanja đeteta su mnogo veće. Tendencija socijalnog modela i inkluzivnog pristupa je uključivanje svih društvenih segmenata kako bi se osnažili roditelji, prije svega, a onda pružila rana intervencija đetetu.

Kada su roditelji prepušteni sami sebi, a to su naglasili da se često dešava, dolazi do pogrešnog postupanja u radu, insistiranja na izlječenju, korišćenja grubih metoda za usvajanje pravila ponašanja, sticanje životnih vještina, dodatne frustracije đeteta čime se usporava njegov napredak.

Nepobitna činjenica je da dijete s karakteristikama iz spektra autizma nije bolesno dijete. Autizam je stanje sa kojim se živi, uči, raste, sazrijeva i učestvuje u društvu.

Roditelji su iskreno i emotivno predstavili izazove i prepreke na koje nailaze tokom odrastanja njihovog đeteta s karakteristikama iz spektra autizma

Praksa je pokazala da roditelji koji su u najranijem uzrastu prepoznali izazove u razvoju đeteta, bilo sami ili uz pomoć stručnjaka, adekvatnije su reagovali, prihvatili, i uz savjete stručnjaka radili s mališanima, što je dovelo do uočljivih rezultata.

Anita Marić je naglasila važnost primjene vizuelnih sardžaja za usvajanje pravila ponašanja, brige o sebi, interakcije, komunikacije, razvoja spontanog, situacionog govora.  Takođe, predočila je izazove kojoj su izložena đeca s karakteristikama iz spektra autizma tokom obrazovno-vaspitnog procesa, kao i  rješenja, primjere dobre prakse, značaj korišćenja asistivne tehnologije u svrhu sticanja znanja i vještina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: