novo

Država daje četiri miliona za udžbenike, a ne propisuje obavezu šta sa iskorišćenim knjigama

Osnovci već tri godine dobijaju besplatne knjige, a nakon završene školske godine one najčešće skupljaju prašinu na tavanima

Osnovci treću godinu zaredom dobijaju besplatne udžbenike, koje državu koštaju oko četiri miliona eura, ali još nije sistemski uređen proces kuda sa knjigama nakon što ih iskoriste đaci. Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na pitanja Pobjede o ovoj temi.

Pitali smo ih, pored ostalog, kakav je njihov stav o komentarima da bi bilo dobro da se osmisli model da se preuzimaju od djece knjige nakon što ih iskoriste, te da li imaju nešto u planu. Udruženju Roditelji se nakon školske godine javljaju roditelji da pitaju gdje mogu da ostave iskorišćene knjige. Neki od njih su ispričali da su pojedine škole organizovale preuzimanje udžbenike od đaka, te su ih potom usmjeravali onima koji bi nove oštetili, ali da to više ne rade. Iz Udruženja kažu da neki roditelji bacaju knjige, neki ih nose na reciklažu, ali da je problem što sistemski nije uređeno to pitanje.

Iz podgoričkog javnog preduzeća Deponija nijesu odgovorili na upit Pobjede da li bi mogli da preuzimaju udžbenike koji su iskorišćeni, donose li roditelji knjige kod njih, u kojoj mjeri…

– Pisali smo ove godine Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Rekli su nam da su vidjeli dopis, ali nijesu ništa uradili. Tražili smo od njih da se organizuje sa školama reciklaža, da se osmisli model. Vidjećemo kada dođe nova ekipa u Ministarstvo da li će nešto da uradi – kaže Pobjedi izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Slovenija dobar primjer

Centar za građansko obrazovanje je ranije, 2019. godine, sačinio analizu ,,Zašto boli glava od đačkih udžbenika“. Tu je, pored ostalog, navedeno da je Slovenija imala dobar model pohranjivanja i obezbjeđivanja udžbenika. Tamošnji osnovci, kako piše, od 2008. godine, posuđuju udžbenike besplatno.

Dalje se navodi u tom dokumentu da uz pomoć internet aplikacije „Trubar“, škole vode evidenciju o kupljenim i posuđivanim udžbenicima, planiraju zamjenu i otpis nevažećih ili istrošenih udžbenika, te njihove nove kupovine. Zamjena udžbenika u udžbeničkom fondu obavlja se svake treće godine. U osnovnim i srednjim školama učenici, koji krajem godine ne vrate udžbenik ili vrate oštećeni udžbenik, plaćaju naknadu.

– CGO je unazad deceniju pisao o činjenici koliko je važno da učenici imaju besplatne knjige za školu. Međutim, država godišnje izdvaja za štampanje udžbenika više od milionskog iznosa, pa smo preporučivali koliko je važno pohranjivati besplatno date udžbenike, vraćati ih u biblioteke, a dio oštećenih ili izgubljenih da plate njihovi korisnici – rekla je Pobjedi viša pravna savjetnica u ovoj NVO Snežana Kaluđerović.

Snežana Kaluđerović

Odbačen prijedlog

Udruženje Roditelji podsjeća da su ranije sa predstavnicima zakonodavne vlasti dogovorili da se u Skupštini pokrene procedura da se kroz izmjene akta usvoji da đaci mogu besplatno da dobiju udžbenike, predlagali su da škole treba da zadužuju udžbenike, a da, na primjer, radne sveske đacima uvijek budu nove.

– Prijedlog je bio da škole daju đacima očuvane udžbenike i onda ih oni vraćaju. Kada se neki oštete, poručivali bi se novi. Pretpostavljam da je njima to sve bilo komplikovano i na kraju se usvojio samo prijedlog da đaci dobijaju besplatne udžbenike, što jeste veliko rasterećenje za roditelje – priča Mihailović.

Kristina Mihailović

Ističe da bi sa finansijskog aspekta bilo mnogo bolje da se razmotri odbačeni prijedlog, da li kroz saradnju sa opštinama, da se uključi i Ministarstvo, škole, jer bi se manje novca trošilo…

Sa Mihailović je saglasna i Kaluđerović iz CGO.

– Moramo uspostavljati nove modele i prakse čuvanja knjiga i njihovo maksimalno ponovno korišćenje, kako bi značajna sredstva iz budžeta za štampanje bila sačuvana i preusmjerena za izgradnju škola, vrtića ili opreme za školske ustanove – rekla je Kaluđerović.

U analizi ,,Zašto boli glava od đačkih udžbenika“, koju su objavili 2019. godine, pored ostalog, naveli su podatak da je Vlada Crne Gore za proteklih šest godina izdvojila minimalno 7.303.524,16 eura za udžbenike. Od te sume 6.304.150,11 eura se odnosi na štampu udžbenika, 864.381,36 za honorare za autore udžbenika i 134.992,69 za recezentske honorare. Tome treba, kako su naveli, dodati i izdatke za urednike udžbenika jer ZUNS ima sistematizovano takvo radno mjesto te se kroz mjesečnu zaradu/platu plaćaju izdaci uređivanja.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva saopštili su u petak da su uradili sve kako bi udžbenici i ove godine bili odštampani na vrijeme i spremni za predstojeću školsku godinu.

Dušan Petričević iz Zavoda kazao je da, što se tiče distribucije besplatnih udžbenika, to je jako stresan i obiman posao.- Ipak, raspodjela je završena uspješno – rekao je on.

Država je uložila oko četiri miliona eura kako bi svi crnogorski osnovci, njih oko 70.000, na početku školske godine dobili besplatne udžbenike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: