novo

„Država ne smije dozvoliti da mladi i sposobni odlaze iz CG“

Ako imamo u vidu nepredvidljiv pravni sistem i institucionalnu eroziju pravde, onda je za mladu populaciju sužen prostor za civilizovan kvalitet života i ne iznenađuju podaci da veliki broj građana Crne Gore bolju budućnost vidi u inostranstvu, rečeno je Portalu RTCG. Prema istraživanju Regionalnog savjeta za saradnju (RSS) veliki broj građana iz država Zapadnog Balkana razmišlja da napusti zemlju i bolju budućnost potraže u inostranstvu. Anketa je obuhvatila i Crnu Goru i po tom istraživanju, 45 odsto anketiranigh građana reklo je da vide svoju budućnost u inostranstvu.

Prema tom istraživanju, u Srbiji je to kazalo 41 odsto građana, u Bosni i Hercegovini 38, Sjevernoj Makedoniji 35, Albaniji 49, a na Kosovu 57 osto, prenosi portal albaniandailynews.com

Konsultant za međunarodne odnose Marko Begović, kazao je za Portal RTCG da je stanje i položaj omladinske populacije u Crnoj Gori veoma zabrinjavajuće, te da ne smije čuditi podatak da preko 70% mladih razmišlja o odlasku u jednom smjeru.

„U posljednjih desetak godina sprovedeno je više istraživanja, ali javne politike u ovoj i povezanim upravnim oblastima ne daju rezultate. Razlozi su brojni od duboko polarizovanih i partitokratskih društveno-političkih odnosa, prevaziđenog vaspitno-obrazovnog sistema do složene finansijsko-ekonomske situacije. Ako prethodnom priključimo nepredvidljiv pravni sistem i institucionalnu eroziju pravde, onda je za mladu populaciju doista sužen prostor za civilizovan kvalitet života“, kazao je Begović. Istakao je da je konkretno, društveno-politički akteri, posebno oni na pozicijama odlučivanja u, zarad partikularnih ili partijskih interesa, kontinuitetu odbacuju konstruktivne predloge i mjere pažljivo elaborirane u Izvještaju o napretku.

Prema tome, ističe Begović, umjesto reformskih zahvata kao što je profesionalizacija i digitalizacija, tj. prelazak na servisno orijentisani sistem javne uprave, klijentelizam i negativna selekcija su ostale ključne determinante posebno 43. Vlade Crne Gore.„Takvim manirom, ne samo da je narušen međunarodni položaj Crne Gore, već se mladima šalje poruka ako nijesu dio partijskih struktura, karta u jednom smjeru je jedina prilika sa pristojan život“, kazao je Begović.Ističe da našu državu ubrzano napuštaju posebno mladi i sposobni, pa je ključno kao jedan od prioriteta postaviti reformu sistema javne uprave uz modernizaciju vaspitno-obrazovnog sistema.

„Ovo bi trebalo biti jedan zreo, državnički odnos i zaokret kao realnim, a kompleksnim izazovima za crnogorsko društvo“, zaključuje Begović.

Izvor, rtcg.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: