novo

DUPLA KRUNA IZ ISTORIJE NA DRŽAVNOM TAKMIČENJU: USPJESI KAO MOTIVACIJA

Na ovogodišnjem Državnom takmičenju u znanju, održanom 26.februara 2023.godine, u organizaciji Ispitnog centra, učenici Pljevaljske gimnazije Elena Vemić i Aleksa Cvijović, pod mentorstvom profesorice Ljiljane Bajčetić, ostvarili su veliki uspjeh iz istorije.

U kategoriji I/II razred, na veoma zahtjevnom testu, prvo mjesto osvojila je Elena Vemić, učenica II/1 odjeljenja osvojivši 85 bodova. Elena je i u prošloj školskoj godini bila pobjednik na istom takmičenju, čime je potvrdila visok stepen svog znanja i motivaciju. U kategoriji III/IV razred, na testu koji je, takođe, bio veoma zahtjevan, prvoplasirani je bio Aleksa Cvijović, učenik IV/2 odjeljenja. On će, po pravilima bodovanja, primiti drugu nagradu. Aleksa je na ranijem takmičenju imao zapažen uspjeh. Veoma dobar plasman ostvarile su i učenice Jovana Rabrenović (I/II r.) i Tatjana Rabrenović (III/IV r).

Mentor učenicima bila je profesorica Ljiljana Bajčetić kojoj je ovo osmi put da, kao mentor učenicima, učestvuje na Državnom takmičenju. Na svakom od njih, osvojeno je neko od prva tri mjesta, a bilo je i slučajeva da su se na tako visokim pozicijama plasirala dva učenika. Među njima su sadašnji istoričari, pravnici, inženjeri elektrotehnike, farmaceuti, profesori, biseri naše škole i grada.

Obrazovanje je proces sticanja i prenošenja znanja, odnos mentor-učenik sofisticirana metodologija, a takmičenje jedan od najpreciznijih instrumenata evaluacije. Stari Grci koristili su riječ agon da označe takmičenje u viteškim igrama. Pod tim pojmom podrazumijevalo se i nadmetanje u drugim oblastima, kao što je umjetnost, filozofija, politika. U savremenim shvatanjima takmičenje implicira sukob koji to nije, već je prilika za promjenu i saznanje.

Vođeni tim principima, učenici se odlučuju na takmičenje u znanju, takmičenje u kome je učešće važno, ali je samo pobjeda čast.

Postignuća i uspjesi predstavljaju veliki podsticaj za dalji rad. Proces priprema posebno je zadovoljstvo, i za učenike i za mentora. U njemu se stiču nova znanja, prevladavaju sitni strahovi, pobjeđuju trema i sopstvena ograničenja. Mentorstvo postaje uvod u prijateljstva.

Uspjeh je čast, nagrada za uloženi rad i neizbrisiva referenca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: