novo

Eko tim: Rezultati Vlade Crne Gore u sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan poražavajući

Duboka polarizacija između vladajuće većine i opozicije, zategnuti odnosi i nepovjerenje, nedovoljni kadrovski kapaciteti, nepostojanje jasno definisanih uloga i odgovornosti i funkcionalnog mehanizma međusektorske koordinacije samo su neki od razloga koji su doveli do loših rezultata Vlade u sprovođenju obaveza iz Zelene agende za Zapadni Balkan.

To se navodi u sveobuhvatnoj analizi strateškog i zakonodavnog okvira u oblastima relevantnim za Zelenu agendu koju je sprovela nevladina organizacija Eko-tim.

Usvajanjem Evropskog zelenog dogovora, Evropska unija (EU) se opredijelila da bude globalni lider i pokretač tranzicije ka nultim emisijama koji pomaže i podstiče druge da slijede isti put. Zapadni Balkan, uključujući i Crnu Goru, se pridružio ovoj inicijativi potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan 10. novembra 2020. godine. Zelena agenda za Zapadni Balkan je instrument za ostvarivanje Evropskog zelenog dogovora u našem regionu. Zemlje ovog regiona obavezale su se na sprovođenje Zelene agende kao svojevrsne „mape“ za niz konkretnih akcija i mjera koje treba da dovedu do „niskougljeničnog“ razvoja regiona i privrednog rasta u skladu sa načelima održivog razvoja.

Postizanjem Evropskog zelenog dogovora na nivou Evropske unije i inicijativom u okviru Berlinskog procesa, Zelena agenda za Zapadni Balkan postaje pravno obavezujuća za države Zapadnog Balkana, a time i važan faktor uspješnosti pretpristupnog procesa Crne Gore sa Evropskom unijom.

“Kako bi se stanje poboljšalo, neophodno je podići stepen političkog opredjeljenja za pitanja Zelene Agende za Zapadni Balkan, obezbijediti budžetska sredstva za sprovođenje mjera, raditi na unaprijeđenju kapaciteta institucija zaduženih za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, uključiti širu javnost, obezbijediti fer i transparentan proces”, zaključuje Andrija Krivokapić.

Sveobuhvatna analize strateškog i zakonodavnog okvira u oblastima relevantnim za Zelenu agendu za Zapadni Balkan dio je projekta Korak bliže Evropskoj uniji (EU), koji realizuje NVO Eko-tim, zajedno sa Multimedijalnilm studiom EHO i PV Informerom, a koji je podržan od od strane Centra za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: