novo

EMBL TREC ekspedicija stiže u Crnu Goru

TREC je dio projekta „Planetarna biologija“ novog EMBL Programa „Od molekula do ekosistema“ 2022-2026. godina.

Prvi pan-evropski projekat TREC (The Traversing European Coastlines) predstavlja prvi istraživački projekat putem kojeg istraživači širom Evrope zajednički ispituju biodiverzitet i molekularnu prilagodljivost života na kopneno-morskim transektima duž evropske obale. Obuhvatajući preko stotinu obalnih lokacija za uzorkovanje, u 21 evropskoj zemlji, projekat takođe koristi najsavremenije alate koji se prvi put primjenjuju u ovom polju, uz pomoć inovativnih rješenja poput mobilnih laboratorija EMBL-a. Kombinujući ekspertizu i infrastrukturu EMBL-a kao i evropskih partnera, TREC ima za cilj da započne novu eru istraživanja obalnih ekosistema. Cilj je pravovremen i ambiciozan – spoznati efekte promjenljivih okruženja na organizme i zajednice, na ćelijskom i molekularnom nivou.

Kroz ovaj projekat, EMBL i partneri putem istraživanja obalnih ekosistema podstiču kolaborativna, interdisciplinarna istraživanja kako bi se riješila neka od najvećih ekoloških pitanja i globalnih izazova, poput klimatskih promjena, hemijskog zagađenja, širenja antibiotičke rezistencije i gubitka biodiverziteta.

TREC započinje svoju sljedeću fazu krajem februara sa obimnim uzorkovanjem i analizom koja je započeta 2023. godine.  Ove godine, ekspedicija ih vodi u regije koje karakteriše više slojevito more sa nižom biomasom i primjetno toplijom klimom: od Barselone, Rima, Napulja preko Splita, Kotora i Atine. TREC ekspedicija boraviće u Crnoj Gori krajem juna tekuće godine. Mobilne laboratorije, sa svojom visokokvalitetnom opremom i tehnologijama za obradu, skladištenje i analizu uzoraka, pomoći će EMBL-u da njegovo dugogodišnje znanje i liderstvo u pružanju usluga u prirodnim naukama stavi na raspolaganje istraživačima u zemljama koje su dio ove krupne istraživačke infrastrukture.

Osim odgovora na aktuelna naučna pitanja i direktnog tehnološkog napretka u terenskim istraživanjima, TREC će nastaviti da podiže svijest o ulozi nauke u društvu i inspiriše naredne generacije naučnika u zemljama članicama EMBL -a kroz direktno angažovanje. Tako će i ovaj događaj biti prilika da se šira javnost pridruži TREC ekspediciji putem učešća u različitim aktivnostima na licu mjesta kao i diskusijama o važnosti naučnog razmišljanja i razumijevanja života na svim nivoima. TREC istraživači predstaviće moć molekularne biologije u suočavanju sa društvenim izazovima, ističući povezanost i interakciju između ljudi i planete zemlje, kao i vezu između kopnenog i morskog ekosistema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: