novo

Evolucija Prirode: Mural FLORA i Misija NVO Lastavica u Umjetničkom Prostoru

Autori idejnog rješenja murala FLORA su članovi nevladine organizacije Lastavica, koja je jedna od ovogodišnjih dobitnika granta u okviru programa ReLOaD 2 ( Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu). Mural je dio projekta ArtAction, koji NVO Lastavica sprovodi u okviru programa ReLOaD 2, koji je finansiran od strane Evropske unije, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima su Pljevlja, Mojkovac i Kolašin, čineći klaster ”Tara”.

Ovaj mural prikazuje apstraktnu interpretaciju flore kroz žive boje i jednostavne organske oblike. U cjelini, ovaj mural nije samo estetsko djelo već dubok prikaz povezanosti čovjeka sa prirodom. Kroz apstraktne forme i boje umjetnik nam pruža priliku da zaronimo u jedinstven floralni svijet, prepoznavajući njihovu ljepotu na potpuno nov način. Cilj ovakvog murala je oplemenjivanje i bolja vizuelna privlačnost velikih fasadnih površina u užem jezgru grada.

NVO Lastavica je nevladina organizacija čiji se cilj i djelatnost prvenstveno i isključivo oslanja na promociju i afirmaciju umjetničkih i kulturnih sadržaja u javnom prostoru. Dodala bih i to da našu organizaciju čine mladi akademski umjetnici sa teritorije opštine Pljevlja. Naše ranije djelovanje nije bilo formalizovano u okviru organizacije, ali smo se odlučili na to iz razloga što se iz ovakvog vida udruživanja stvara bolja mreža umjetnika u našem gradu i njihov rad biva nezavisan, a opet prepoznat od strane lokalne zajednice. Pored lokalne zajednice naš rad je prepoznala i lokalna samouprava sa kojom smo potpisali Memorandum o saradnji u avgustu ove godine. Nadamo se da će naše buduće projekte lokalna zajednica još snažnije priželjkivati, a lokalna samouprava još snažnije podržavati, kako bismo mladim akademskim umjetnicima u našem gradu dali dovoljno prostora i motivacije da ovde ostane da žive i grade svoje umjetničke karijere. Za sada naša organizacija se bavi pitanjima kulture i umjetničkog sadržaja u javnom prostoru u opštini Pljevlja, ali planiramo da u budućnosti granice našeg djelovanja ne budu isključivo na teritoriji opštine Pljevlja, već imamo namjeru da naše djelovanje proširimo na širi region.

U okviru ovogodišnjeg projekta ArtAction planirane su aktivnosti kreativne radionice za mlade, predavanje na temu ekologije, kao i izrada digitalne platforme na kojoj će se predstaviti sav dosadašnji rad mladih umjetnika iz Pljevalja. Na aktivnosti izrade murala su radili mladi akademski umjetnici iz Pljevalja i iz drugih gradova Crne Gore, Vukašin Tanjević i Ana Radulović.

Aleksandra Aranitović

Predsjednica NVO Lastavica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: