novo

FK „Breznica“ učesnik edukativno-sportskog kampa “Stvaramo životne šampione”

Osmjesi, zagrljaji i nova prijateljstva za cijeli život obilježili su treći edukativno-sportski kamp “Stvaramo životne šampione” koji je od 2. do 5. jula realizovan na Paliću.

Ovog puta, konzorcijum je otišao korak dalje, budući da je uz treću generaciju životnih šampiona na put ka novim informacijama, znanjima i kontaktima kročila i prva generacija životnih šampionki, što je dalo dodatnu vrijednost ovom jedinstvenom skupu.

Posebnim ga je učinio i regionalni karakter, budući da je okupio eminentne muške i ženske fudbalske timove iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, stavljajući u drugi plan nadmetanje, a ističući zajedničko druženje, povezivanje i sticanje znanja. Ovog puta, mlade sportske uzdanice RFK Grafičar, Akademije Pandev, FK Sloga Doboj, FK Breznica i ŽFK Borec Veles nisu bili ljuti rivali na terenu, već podrška jedni drugima u uspješnoj realizaciji svih aktivnosti tokom kampa.

Koncept koji insistira na tome da ne mogu svi postati vrhunske atlete – sportski šampioni, ali da kroz sport treba da postanu vrhunski ljudi – životni šampioni, ovog puta okupio je preko 170 mališana, mališanki i njihovih trenera, stavljajući u fokus sport kao sredstvo za prenošenje važnih društvenih poruka, promociju lijepih vrijednosti i regionalnu saradnju.

Uz eminentne stručnjake iz oblasti pedagogije, psihologije i omladinskog rada, mladi polaznici/ce kampa, pored zajedničkih sportskih aktivnosti, bili su u prilici da uče o fer pleju i zdravoj komunikaciji, izgradnji odnosa u timu i povjerenju, te rodnoj ravnopravnosti u sportu, ali i da obiđu značajne kulturno-turističke atrakcije Palića, od kojih će im u posebnom sjećanju ostati ZOO vrt, jedinstven u ovom dijelu Evrope po svom izgledu i sadržaju.

Palić je napustilo 170 zadovoljnih osmjeha, a konzorcijum nastavlja da radi na tome da stvara nove prilike za trenere mlađih kategorija i njihove mlade sportiste/kinje, zbog čega je naredna aktivnost, planirana na jesen 2023, studijska posjeta u cilju dalje razmjene pedagoških znanja i iskustava u sportu od strane uključenih trenera. Svjesni smo da će zadovoljni i osnaženi treneri biti najbolji uzor u stvaranju nove generacije srećnih, aktivnih i mislećih građana.

Vi ste slika društva za koje se zajednički borimo – društva koje se bazira na principima tolerancije, uzajamnog poštovanja i razumjevanja, ravnopravnosti i fer pleja. Društva koje je svjesno značaja borbe protiv negativnih pojava oko nas, uključujući i one prisutne u sportu. Društva koje uči djecu od najmlađih nogu zašto je ekologija bitna ili zašto treba da poštujemo i promovišemo ljudska prava“, izjavila je zatvarajući skup Aleksandra Knežević, koordinatorka i idejna kreatorka koncepta.

Koncept „Stvaramo životne šampione“ realizuje se uz podršku Evropske unije kroz ERASMUS+ program u oblasti sporta i UEFA fondacije za djecu.

Na trećem edukativno-sportskom kampu FK „Breznica“ uzeo je učešće sa 15 dječaka, 10 djevojčica i 6 trenera.

Fudbalski klub „Breznica“ kao prvi i jedini sportski kolektiv iz Crne Gore postao je dio koncepta „Stvaramo životne šampione“ a saradnja sa Razvojnim centrom za mlade koja je konkretizovana sredinom aprila u Pljevljima potpisivanjem ugovora biće nastavljena i u narednom periodu kroz realizaciju mnogih planiranih projekata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: