novo

(FOTO/VIDEO) Prvo veče Rubix festivala: Ovacije za Malkoviča, dame i orkestar

Dvije operske umjetnice (igraju Džekove žrtve) koje ne smiju ostati u sjenci velikana filma i teatra, nagrađene stajaćim ovacijama za izvanredne vokalne, ali i glumačke sposobnosti

Da je, kao što su najavili iz organizacije, festival Rubix doživljaj za sva čula, uvjerili smo se sinoć. Nakon pozdravnih riječi organizatora, izvršnog direktora Porto Montenegra Dejvida Margasona i ministarke kulture i medija Maše Vlaović, otpočeo je muzičko-pozorišni spektakl “Paklena komedija – ispovijesti serijskog ubice”.

Gromoglasnim aplauzom mnogobrojna publika pozdravila je čuvenog glumca Džona Malkoviča, koji u ovom komadu, čiju režiju potpisuje Majkl Šturminger, tumači lik serijskog ubice Džeka Untervergera. Slučaj mladića koji je brutalno ubio od 12 do 15 žena (ne postoje precizniji podaci), potresao je Austriju 1974. godine, kada je Džek prvi put ubio, ali i u naredne dvije decenije, kada je zločine počinio na teritoriji Čehoslovačke, Njemačke, SAD-a.

Malkovič lik donosi uvjerljivo i s lakoćom, kao što smo i navikli od glumca koji je poznat po sličnim ulogama. Teatarska forma pretvara se u stend up, kada Malkovič “ruši četvrti zid”. Obraća se publici i tada predstava dobija pravi sjaj. Istakao je Malkovič juče na pres-konferenciji koliko je reakcija publike važna, da bi ovaj šou bio uspješan.

Puccini floating Academy + Deepsonar rasplesali publiku

Veče je nastavljeno još jednim spektaklom koji su priredili mladi i talentovani Puccini floating Academy + Deepsonar.

Rasplesana publika uživala je savršenoj fuziji dvadesetočlanog orkestra, di-džeja i izvanrednim vokalima. Popularne kompozicije poznatih autora poput Children, Lady, Beautiful Day, Insomnia, Free from Desire, Porcelain, When Love Takes Over, In the Air Tonight itd. odjenute su novim ruhom zahvaljujući ovoj razigranoj audio-vizuelnoj “trupi”.

Dvije operske umjetnice (igraju Džekove žrtve) koje ne smiju ostati u sjenci velikana filma i teatra, nagrađene su stajaćim ovacijama za izvanredne vokalne, ali i glumačke sposobnosti. Da bi grimizna atmosfera koju “princ tame” stvara pripovijedajući o životu u zatvoru i izvan njega, obavila cijelu Sinhro pozornicu, pobrinio se fantastični dvadeset petočlani orkestar.

Djela Betovena, Baha i Mocarta, kao i autorske kompozicije, naježila su publiku. Arije u ovom djelu predstavljaju istinu, dušu, savjest, nasuprot tekstu koji izgovara Malkovič. Te replike u stvari su zabilješke iz knjige “Paklena komedija – ispovijesti serijskog ubice”, koju je lik kojeg tumači napisao u zatvoru i koja mu je, iako osuđenom, donijela slavu, potom pomilovanje i drugu šansu. Da bi i nakon svega opet počinio gnusne zločine… Pitanja koja ovaj komad postavlja su šta je laž i šta je istina? Da li ikada u nešto možemo čvrsto vjerovati? Čak i nakon toliko decenija ova ubistva nijesu u potpunosti riješena a cijeli slučaj obavijen je velom tajne. Zašto je tada glorifikovano djelo jednog ubice, zašto je sistem zakazao… Ta opomena važna je poruka i u ovim modernim vremenima, a kao što je Malkovič istakao na jučerašnjem presu, iako ih se plašimo, ove priče uvijek nađu publiku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: