novo

I ove godine pola miliona za fond za talente

Ministarstvo prosvjete objavilo je konkurs za dodjelu nagrada najboljim učenicima i nastavnicima iz Fonda za kvalitet i talente. Budžet Fonda će i ove godine biti oko pola miliona eura, prosječna nagrada iznosiće 1000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500, saopšteno je iz Ministarsta prosvjete.

“Konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada otvoren je do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Nagrade iz Fonda za kvalitet i talente dodjeljuju se treći put zaredom, a cilj je da se nagrade i promovišu najbolji u sistemu obrazovanja. Fond je jedan od načina da se fokus stavi na prave vrijednosti i one koji ih pronose svojim radom i postignućima”, navodi se u saopštenju.

Vrednovanje prijava, kako su pojasnili, vršiće se na osnovu kriterijuma koji su sadržani u Pravilniku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente, koji je objavljen na veb sajtu Ministarstva prosvjete u dijelu „Pravilnici“.

“Kriterijumi za učenike će se, između ostalog, odnositi na: uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj
godini, članstvo u reprezentaciji, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, čime se pokazuje da smo i dalje čvrsto na stanovištu da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su rekli da će se, kada je riječ o kriterijumima za nastavnike, između ostalog, vrednovati autorstvo udžbenika i nastavnog sredstva, učešće u komisijama za izradu predmetnih i obrazovnih programa, recenzija udžbenika i nastavnog sredstva, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima, autorstvo i realizacija programa stručnog usavršavanja nastavnika, učešće u vannastavnim aktivnostima, objavljivanje rada u stručnom časopisu, učestvovanje u projektima koji su podržani od strane relevantnih međunarodnih organizacija ili relevantnih nacionalnih institucija, stručno usavršavanje i drugo.

“I ove godine jedan dio nagrada iz Fonda biće dodijeljen po automatizmu, nezavisno od Konkursa, i to svim onim učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i Centra za stručno obrazovanje Crne Gore, te međunarodnom takmičenju u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su apelovali na sve zainteresovane da pažljivo pročitaju konkursne uslove.

“Važno je naglasiti da se uzima u obzir dokumentacija koja se odnosi na rezultate postignute u prethodnoj školskoj godini, odnosno dokumentacija za koju se nesporno može utvrditi da se odnosi na rezultate iz prethodne godine.

Ovogodišnju selekciju vršiće komisija sastavljena od predstavnika Sindikata, nevladinog sektora, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Unije srednjoškolaca, Ministarstva prosvjete, škola, a na čelu Komisije biće prof. dr Predrag Miranović, predsjednik Centra za doktorske studije i nekadašnji rektor Univerziteta Crne Gore. Konkursi su objavljeni na veb sajtu Ministarstva prosvjete, u dijelu „Konkursi“”, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: