novo

Ideja “Montegram” učenice Gimnazije Amile Brahić među 10 najboljih na XI Poslovnom izazovu Crne Gore

Da naši učenici nisu samo prepoznatljivi kao vrijedni đaci koji postižu dobre rezultate u učenju već su i preduzimljivi mladi ljudi, spremni da prihvate izazove vremena u kom žive, savlađujući prepreke svojom kreativnošću i inovativnim idejama, svjedoče i rezultati učenika škole koji već nekoliko godina unazad učestvuju i osvajaju nagrade na takmičenjima u oblasti preduzetništva. Tradicionalno, i ove godine naši učenici su bili učesnici XI Poslovnog izazova Crne Gore – Škole preduzetništva i inovacija za mlade koji organizuje Studentski Biznis Centar Univerziteta Donja Gorica.

Poslovni izazov je jedinstvena prilika za srednjoškolce da se međusobno umreže, pokažu svoj preduzetnički duh, nauče mnogo lijepih stvari i probude svoju kreativnost. Pravo da učestvuju u projektu dobili su učenici čiji su radovi ponijeli titulu najboljih. U svojim radovima učenici su imali mogućnost da izaberu jednu ili više oblasti iz koje potiče njihov talenat i predstave je kao poslovni izazov nakon pandemije Covid 19. Iz Gimnazije priliku da učestvuju u XI Poslovnom izazovu dobili su sledeći učenici: Amila Brahić, Anđela Leković, Ema Kulosmanović, Iva Šljivančanin, Majda Čakar, Nejra Polovina, Katarina Terzić i Tanja Laketić. Takmičenje u Poslovnom izazovu Crne Gore ove godine održano je u periodu od 22. do 24. januara, u malo drugačijim uslovima nego prethodnih godina.

Usled situacije uzrokovane pandemijom Covid-19 srednjoškolci nisu imali priliku da se sastanu uživo, već online, putem zoom platforme. Uprkos tome, uspjeli su da stvore prelijepu atmosferu, sa mnogo pozitivne energije u kojoj su se rodile sjajne biznis ideje.

Na takmičenju su učestvovala 33 tima iz svih dijelova Crne Gore, a takmičenje je tradicionalno otvorio rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić. Rektor nam je ukazao na važnost preduzetničkih ideja, sa osvrtom na trenutnu situaciju u svijetu, i istakao da poslije ovoga više ništa neće biti isto, što nam je dalo dodatnu motivaciju i pružilo pomoć u izradi biznis ideja. Upečatljiva poruka koja je ostavila veliki utisak na nas jeste da ništa nije više moguće od onoga što nam sada izgleda nemoguće.

U periodu takmičenja koje je trajalo tri dana, imali smo priliku da čujemo još nekoliko zanimljivih predavanja od stručnjaka iz različitih oblasti. Poseban utisak ostavio je neobičan govor koji je održao doc. dr Nenad Vujadinović, poslavši poruku da budućnost ne postoji, već da je kreiramo mi sami, kao i da je zbunjenost vrlina. Ove i slične poruke koje smo usvojili na Poslovnom izazovu pomogle su nam da stvorimo jasnu viziju svoje budućnosti i nadam će nam biti stalni podsjetnici na putu ka uspjehu.

Pored inspirativnih predavanja, teambuilding aktivnosti i upoznavanja, suočili smo se i sa pisanjem poslovnog plana, raspodjelom finansija, obračunavanjem svih prihoda i rashoda i sa brojnim sličnim preprekama koje se javljaju pri rješavanju realnih poslovnih problema.Jedan od najizazovnijih segmenata ovog takmičenja bio je upravo predstavljanje naših ideja stručnom žiriju, koji su činili: Marko Nišavić (Preduzetničko gnijezdo UDG), mr Milica Daković (E3 Consulting), Srđan Obradović (Centar za stručno obrazovanje) i mr Bojana Mališić (Univerzitet Donja Gorica). Žiri je imao težak zadatak da odabere 10 najboljih timova, koji će proći na dalje takmičenje . Među deset najbolji našao se i tim “Montegram” naše učenice Amile Brahić. Ideja se bazira na umrežavanju mladih od 16 do 29 godina u ovom periodu kada ne možemo imati „živu“ komunikaciju čiji je cilj stvaranje novih prijateljstava, ostvarivanje pomoći, očuvanje mentalnog zdravlja i omogućava prije svega socijalizaciju mladih. “Montegram“ je prva društvena mreža koja će biti napravljena u Crnoj Gori, sa ambicijom da se proširi na Balkan. Ono što dalje očekuje ovu ekipu jeste finale koje će se održati u Podgorici, na Univerzitetu Donja Gorica, a zatim, nadamo se i Poslovni Izazov Zapadnog Balkana u Beogradu. Takođe, pored ove ideje koja se našla u top 10 najboljih, istaći ćemo i ostale zanimljive ideje naših učenica koje su zavrijedile pažnju pomenutog žirija.

Ideja tima “Decision make”, učenice Anđele Leković bila je osnivanje komapanije i aplikacije koje bi se bavile preusmjeravanjem karijernih afiniteta, savjetovanjem i afirmacijom mladih ljudi, koji teško mogu donijeti ovakve važne životne odluke za vrijeme pandemije.

Tim učenice Eme Kulosmanović kreirao je mobilnu aplikaciju “Bibi (Be Bee)” čija uloga je ublažavanje negativnih posledica pandemije Covid 19 na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Aplikacija nudi virtuelnog prijatelja koji vas vodi kroz razne korisne sadržaje kako bi vam pružio pomoć u izgradnji kvalitetnih navika, otkrivanje svojih talenata, da na zdrav i kreativan način iskoristite vaše slobodno vrijeme. Interfejs aplikacije je kroz dizajn prilagođen uzrastu 16+. Ovaj tim je osvojio 11. mjesto na ovogodišnjem Poslovnom izazovu.

“Yesterday-Today-Tomorrow Development” je aplikacija koja će biti bazirana na podršci i pomoći korisnicima tokom i nakon pandemije. Aplikaciju čini 5 platformi: ishrana, fizička aktivnost, obrazovanje, druženje, YTT. U realizaciji date ideje učestvovala je učenica Majda Čakar.

Ideja tima “Applikacion Home Psyhologist“, učenice Ive Šljivančanin ima za cilj poboljšavanje mentalnog zdravlja ljudi. Korisnici ove aplikacije mogu čak i anonimno ukazati i iznijeti svoj problem (psihičko stanje) nakon čega će im se pružiti adekvatna pomoć i usluga od strane stručnog tima psihologa.

Ideja “BetterGetter”, učenice Nejre Polovine je mobilna aplikacija čiji je cilj poboljšanje psihičkog i fizičkog zdravlja koje je poljuljano u aktuelnoj pandemiji. Zasniva se na dugoročnim i kratkoročnim izazovima zahvaljujući kojima se stiču radne navike, socijalizuje se, ostaje u formi, a pritom se poštuju sve epidemiološke mjere.

Podsticanjem i motivisanjem za učestvovanje u ovom i sličnim takmičenjima, učenici se osnažuju da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju i usmjeravanju sopstvenog procesa učenja, osposobljavaju se za upravljanje karijerom i pripremaju za uključivanje u tržište rada. Ono što ohrabruje jeste da je sve više učenica naše škole zainteresovano za učešće u preduzetničkim aktivnostima. One su i inicijatorke i realizatorke brojnih ideja i projekata na nivou škole i lokalne zajednice što je pokazatelj da predstavljaju značajan potencijal za ekonomski razvoj zajednice u kojoj žive. Preduzetnički klub naše škole će i u narednom periodu nastaviti da razvija i podstiče preduzetništvo i preduzetnički duh kod mladih s posebnim osvrtom na žensko stvaralaštvo.

Ovom prilikom zahvaljujemo se koordinatorki Tima za preduzetništvo profesorici Adisi Malagić na mentorstvu i motivaciji za učešće na ovom veoma zanimljivom takmičenju kao i upravi škole koja nam pruža nesebičnu podršku i pomoć pri realizaciji brojnih ideja i projekata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: