novo

IJZ utvrdio da neke prostorije OŠ “Vuk Karadžić” nijesu bezbjedne: Onlajn nastava zbog vlage i buđi

Ukoliko Ministarstvo prosvjete ne počne sanaciju krova, tražićemo saglasnost da organizujemo onlajn nastavu za đake od šestog do devetog razreda, kaže Budimir Vukićević

Učenici od šestog do devetog razreda OŠ “Vuk Karadžić” od septembra nastavu će pohađati onlajn, ukoliko Ministarstvo prosvjete ne obezbijedi novac i počne sanaciju krova, jer je Institut za javno zdravlje Crne Gore utvrdio da je boravak đaka u učionicama punim vlage nebezbjedan. To je za “Dan” potvrdio Budimir Vukićević, direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove.

U izvještaju Instituta za javno zdravlje piše da su mjerenja izvršena u pet učionica, prostoriji za produženi boravak i kancelariji pomoćnice direktora, kao i hodnicima.

– Na osnovu rezultata mjerenja vlažnosti može se zaključiti da su kod svih uzoraka zabilježene vrijednost veće od 80 jedinica koje ukazuju na postojanje visokog stepena vlage u zidovima iako je od poslednjih padavina prošlo više od 72 sata i činjenice da su zbog radova na sanaciji učionica većina prozora u njima stalno otvorena – piše u izvještaju Instituta za javno zdravlje.

Oni navode da se hitno moraju preduzeti mjere sanacije.

– Konstatujemo da postoji dovoljno dokaza da se moraju hitno preduzeti mjere u tri paviljona OŠ “Vuk Karadžić” na sanaciji uslova koji mogu dovesti do štetnog izlaganja vlagi i plijesnima učenika i osoblja škole. Nakon sprovedenih mjera preporučuje se ponovno ispitivanje uticaja faktora iz životne sredine na zdravlje učenika u sva tri paviljona u uslovima povećane vlage u vazduhu, odnosno pojave padavina. Odsustvo vlage i plijesni, zadovoljavajući kvalitet vazduha, te dostupna zdrvastveno-ispravna voda za piće i adekvatni saniratno-higijenski uslovi predstavljaju kritične preduslove školskog okruženja koji su neophodni kako bi djeca za vrijeme boravka u školi imali zdrav ambijent za boravak i učenje – piše u izvještaju.

Budimir Vukićević kazao je da je struka svoje rekla, te da se mora hitno reagovati.

– Struka je svoje rekla. Škola je poslala izvještaj kabinetu Ministra prosvjete. Očekujemo brzo reagovanje ministarstva. Ukoliko Ministarstvo prosvjete ne uspije da pribavi novčana sredstva, i ne krene se u sanaciju krova, tražićemo saglasnost da organizujemo onlajn nastavu. Ona bi bila organizovana za učenike šestog, sedmog, osmog i devetog razreda. To ćemo predložiti u saradnji sa Savjetom roditelja i Školskim odborom. Za prvake ćemo uspjeti da pripremimo učionice i one će biti potpuno uslovne za boravak. Glavni grad, odnosno Agencija za stanovanje nam je pružila ruku pomoći za sve molerske radove. U ime učenika i zaposlenih zahvaljujemo se Glavnom gradu – rekao je Vukićević.

NAJVEĆE VRIJEDNOSTI OD 170 JEDINICA IZMJERENE SU U KABINETIMA ISTORIJE I FIZIKE

U izvještaju Instituta za javno zdravlje piše da su pri obilasku sva tri paviljona škole utvrdili prisustvo vlage na plafonima i zidovima prostorija, kao i prisustvo i miris buđi.

– Mjerenja vlažnosti su se sprovela u kabinetima fizike, istorije, kao i u učionici broj 12 i hodniku u trećem paviljonu. U drugom paviljonu mjereno je u kancelariji pomoćnice direktora na spratu i hodniku, a u paviljonu jedan vlažnost je mjerena u zidovima u učionicama 4 i 12, prostoriji namijenjenoj za produženi boravak na spratu i hodniku. Najveće vrijednosti vlage zabilježene su u trećem paviljonu na spratu u kabinetu istorije gdje su vrijednosti u zidu, koji je okrenut prema hodniku i na kome su vidljivi tragovi vlage, dostigli i do 170 jedinica, kao i u kabinetu fizike. Ostaci vlage i buđi su prisutni u učionicama sva tri paviljona. Često prelaze i površinu od jednog kvadrata, a u pojedinim učionicama vidljivi su ostaci vode na podovima. Uzorci za mikrobiološka ispitivanja vazduha metodom aktivnog uzorkovanja vazduha uzeti su u paviljonu 3, kabinetu istorije i prostoriji pomoćnice direktora. U obje prostorije ukupan broj plijesni i bakterija odgovaraju srednjem stepenu mikrobiološke kontaminacije vazduha. S obzirom na to da se ne mogu postaviti prihvatljivi nivoi i pragovi uticaja mikroorganizama i njihovih produkata na zdravlje svako povećano prisustvo vlage i plijesni smatra se zdravstvenim rizikom kojeg treba što prije riješiti bez traženja dodatnih dokaza – piše u izvještaju.

Oni u izvještaju navode i da su studije sprovedene u različitim zemljama i pod različitim klimatskim uslovima dokazale da su osobe koje borave u zgradama u kojima su prisutne vlaga i plijesni pod povećanim rizikom od javljanja alergijskog rinititisa i astme, javljanja drugih problema sa disanjem, uključujući i infekcije disajnih puteva i pogoršanje astme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: