novo

Integrativni čas na temu negativnog djelovanja mobilnih telefona u Gimnaziji “Tanasije Pejatović”

Juče je u Gimnaziji “Tanasije Pejatović” održan jedan od dva integrativna časa za koje su scenario pripremile profesorica informatike Mirka Popadić i profesorica biologije Tanja Dragašević.

Nesporno je da digitalne tehnologije pomažu u učenju i da ih svi koristimo i više nego što treba, ali moramo se zapitati kako djeluju na zdravlje. Pošto je tema aktuelna, dva časa u srijedu, 6. marta, u odjeljenjima II2 i III2, posvetili smo temi: Negativno djelovanje mobilnih telefona na emocionalno i fizičko zdravlje mladih.

Prije svih aktivnosti, učenici su odložili mobilne telefone na sto, a zatim razgovarali o pozitivnim i negativnim stranama njihove upotrebe.

Jedna grupa je navodila pozitivne, a druga negativne primjere.

Iako je bilo više kartica na strani pozitivnog, poslije Martininog, Emininog i Tamarinog izlaganja, sa različitih aspekata zaključeno je da svjetlost ekrana djeluje na san i spavanje, a tokom dužeg korišćenja telefona može izazvati oštećenja vida i sluha, smanjenje pažnje i efikasnosti opažanja, nestrpljenje, hormonsku neravnotežu, anksioznost, otuđenost, nepravilan položaj tijela, nepravilan razvoj skeleta, gojaznost itd.

Na drugom času je prikazano kako bez telefona može da se provede vrijeme u društvu. Vježbale su se kompetencije govorenja stihova, pjevanja himne Gimnazije, izgovaranja brzalica, a glumačko umijeće Milice Lacmanović izazvalo je nevjerovatnu pažnju njene razredne.

Vrijednosti timskog rada gimnazijalci su vježbali uz igru „Ja ovako, a kako vi“, empatiju kroz anegdote i igru „Pokloni pomoću pantomime“, samokontrolu igrom „Gluvi telefoni“, izražavali zahvalnost prema nekom od prisutnih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: