novo

Istraživačke stipendije Vlade Rumunije Ežen Jonesko 2023-2024.

Program „Ežen Jonesko“ koji finansira Vlada Rumunije, posredstvom rumunskog Ministarstva spoljnih poslova a koordinira Univerzitetska agencija za frankofoniju, pruža mogućnost da doktorandi i nastavno osoblje-istraživači iz cijelog svijeta realizuju tromjesečnu istraživačku mobilnost u jednoj od partnerskih ustanova visokog obrazovanja u Rumuniji.

Kako je program dio inicijative usmjerene na očuvanje frankofone zajednice, ima za cilj unapređenje vještina istraživača koji govore francuski jezik kroz realizovanje mobilnosti na rumunskim univerzitetima koji su članovi Univerzitetske agencija za frankofoniju. Mobilnost treba da bude usmjerena na prioritetne oblasti razvoja zemlje porijekla kandidata i da bude u skladu sa istraživačkim interesima institucija domaćina.

Na program se mogu prijaviti doktorandi i nastavno osoblje-istraživači iz država članica i država posmatrača Međunarodna organizacija za frankofoniju (OIF), među kojima je i Crna Gora, koji dolaze sa ustanova visokog obrazovanja koje su članice Univerzitetske agencije za frankofoniju (AUF).

Mobilnost treba da bude realizovana u periodu od 1. maja do 31. jula 2024. godine.

Postupak apliciranja na program stipendiranja „Ežen Jonesko“ podrazumijeva dva koraka:

  • Dobijanje potvrde o prijemu od univerziteta iz Rumunije koji je partner programu. Prijava za pre-registraciju (pogledati propise i spisak univerziteta koji učestvuju u nastavku) mora se predati potencijalnom univerzitetu blagovremeno kako bi prijava bila na vrijeme obrađena.
  • Podnošenje prijave AUF-u vrši se isključivo onlajn, do 23. decembra 2023. godine u 23:59 časova (po vremenu u Bukureštu, GMT+2), klikom na odgovarajući link, odnosno:
  • Za doktorske stipendije: https://enquetes.auf.org/56784?lang=fr 
  • Za postdoktorske stipendije: https://enquetes.auf.org/17827?lang=fr 

Nakon što onlajn obrazac bude validiran dodatni dokumenti neće biti prihvatani, čak i ako je poziv za podnošenje prijava i dalje otvoren. Svi dokumenti u prijavi moraju biti popunjeni na francuskom jeziku. U slučaju nepotpune dokumentacije, kandidat će biti automatski eliminisan.

Više detalja o Programu, postupku apliciranja i potrebnoj dokumentaciji može se naći na sljedećem linku: https://www.auf.org/nouvelles/appels-a-candidatures/bourses-de-recherche-doctorale-et-postdoctorale-eugen-ionescu-2023-2024/ 

Kontakt za dodatne informacije: bourses-ei@auf.org 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: