novo

„Jednaki u različitosti“

Povodom obilježavanja dva značajna datuma Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (3.decembar) i Međunarodnog dana volontera (5.decembar), učenice Gimnazije „Tanasije Pejatović“ snimile su kratki film pod nazivom “Jednaki u različitosti”. Film su posvetile korisnicima Dnevnog centra, Zračka Nade i Udruženju paraplegičara, kao znak male pažnje i zahvalnosti na dugogodišnjoj kvalitetnoj i iskrenoj saradnji. Ovo malo, ali prijatno iznenađenje za svoje drugare i prijatelje pripremile su Iva Šljivančanin, Ema Kulosmanović i Sanja Kovačević.

Obilježavanje ovih značajnih datuma ima za cilj veću inkluziju osoba sa invaliditetom u društvu, njihovu ravnopravnost i jednako učestvovanje u stvaranju i oblikovanju društvene zajednice. Svaki čovjek zaslužuje da živi dostojan život, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, a njegova prava treba da se poštuju i niko ne bi smio da ih narušava.

Treći decembar je i dan naših prijatelja, poznanika, članova porodice, to je dan svih nas i zato želimo da ga proslavimo zajedno. Volonteri Gimnazije „Tanasije Pejatović“ žele da pokažu svakoj osobi sa invaliditetom da u našim srcima ima ljubavi za cio svijet i da u nama uvijek imaju podršku i prijatelje.

Takođe, pomenuti film prikazan je učenicima I-4 odjeljenja od strane volontera u cilju podizanja svijesti kod učenika o značaju volonterizma i volonterskog djelovanja za dobrobit cjelokupne zajednice. Volontiranje, kao oblik građanskog aktivizma, ističe ono najbolje u čovjeku, mijenja svijest ljudi, poboljšava kvalitet života, razvija toleranciju, empatiju, ruši predrasude i negativne stereotipe… odnosno pomaže nam da razvijemo prave ljudske vrijednosti.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju i pozvala sve zemlje na obilježavanje ovog datuma, a Međunarodni dan volontera, obilježava se 5. decembra od 1970. godine i označava sjećanje na dan kada je stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere.

Posebnu zahvalnost za nesebičnu podršku u realizaciji ove aktivnosti upućujemo profesoricama Adisi Malagić i Ljiljani Ranevskoj, kao i direktorici Ljiljani Bajčetić.

Članice volonterskog kluba

Iva Šljivančanin, Sanja Kovečević i Ema Kulosmanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: