novo

Juventas i LINK: Sve veći broj osoba izgubi život usljed predoziranja, a sistemski odgovor izostaje

U Podgorici i Baru u proteklih par mjeseci od predoziranja je preminulo najmanje deset osoba, saopštili su iz nevladinih organizacija Juventas i Crnogorske mreže za smanjenje štete LINK.

Predstavnici ovih organizacija su, simboličnim paljenjem svijeća ispred Drop-in centra Juventasa, u znak sjećanja na one koji su izgubili život usljed predoziranja, njihove porodice i bliske osobe, obilježili 31. avgust – Međunarodni dan podizanja svijesti o predoziranju.

Predstavnik Crnogorske mreže za smanjenje štete LINK, Marko Dragićević, kazao je da se ta organizacija, u partnerstvu sa NVO Juventas, i ove godine pridružila obilježavanju međunarodne kampanje o podizanju svijesti o predoziranju.

„Ove godine smo simbolično upalili svijeće u znak sjećanja na sve one koji su izgubili živote usred predoziranja, ali isto tako da damo podršku porodicama preminulih, koje u našem društvu vrlo često ostaju nevidljive“, naveo je Dragićević.

Prema njegovim riječima, u proteklih par mjeseci u Podgorici i Baru od predoziranja je preminulo najmanje deset osoba.

„To su podaci koje imamo sa terena, u kontaktu sa klijentima, jer u Crnoj Gori i dalje ne postoji registar u kojem bi se registrovala smrt predoziranjem i nemamo nikakve konkretne podatke ili indikatore koji bi nam pokazali koliko osoba godišnje premine od predoziranja. Zbog toga godinama unazad obilježavamo ovu kampanju, jer se o ovom problemu ne govori“, rekao je Dragićević.

Ocijenio je da je ovaj problem itekako prisutan u crnogorskom društvu, ali da se društvo i institucije ponašaju kao da on ne postoji.

„Ovo nije jedina kampanja koju sprovodimo u LINK-u. Program smanjenja štete je naš svakodnevni posao. Osim redovnih aktivnosti koje obavljamo, obilježavamo sve međunarodne kampanje koje se tiču smanjenja štete u cilju povećanja svijesti društva i institucija o ovom problemu“, naveo je Dragićević.

Predstavnica NVO Juventas, Marija Radović je, govorećio načinima na koje je moguće uticati na smanjenje smrtnih slučajeva u slučaju predoziranja, kazala da je potrebno uvesti širu upotrebu lijeka Nalokson, koji sprječava predoziranje opijatima.

„Trenutno je u Crnoj Gori ovaj lijek dostupan jedino u okviru zdravstvenih ustanova, daje se injektiranjem od strane obučenog zdravstvenog osoblja. Međutim, u svijetu postoji mogućnost primjene nazalnog Naloksona, spreja koji se ubrizgava u nozdrve i samim tim je pogodan da ga koriste kako same osobe koje koriste droge, tako i članovi njihovih porodica, prijatelji i druge bliske osobe koje se mogu naći u blizini onoga ko doživi preoziranje i u velikom broju slučajeva spriječe smrtni ishod“, navela je Radović.

Podsjetila je da Juventas u partnerstvu sa Crnogorskom mrežom za smanjenje štete LINK, u protekle dvije godine, sprovodi projekat “Kompetentno, transparentno, efikasno i odgovorno civilno društvo koje pruža usluge osobama koje koriste droge u Crnoj Gori” koji finansira Evropska unija podsredstom Delegacija EU u Crnoj Gori.

„Jedna od važnih aktivnosti ovog projekta je izrada izvještaja koji se bavi trenutnim stanjem i analizom politika kada je u pitanju upotreba Naloksona u Crnoj Gori. Jedan od nalaza do kojih smo došli jeste da upotreba nazalnog Naloksona daje značajne rezultate u državama koje su ga uvele, te se ukazuje potreba za ovakvom praksom i u Crnoj Gori. Istraživanje sadrži jasne preporuke kao ostvariti ovaj cilj“, pojasnila je Radović.

Na inicijativu Juventasa i LINK-a, Glavni grad je podržao kampanju i most Milenijum je sinoć bio u ljubičastoj boji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: