novo

Klisić i Lubarda najbolji istraživači u 2023. godini

Na svečanosti povodom dodjele nagrada za naučna dostignuća u 2023. godini, ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, uručila je nagrade najuspješnijoj naučnici doc. dr Aleksandri Klisić i najuspješnijem mladom naučniku do 30 godina života, dr Balši Lubardi.

“U pitanju je poseban dan – ne samo za naš resor, već i za cjelokupno crnogorsko društvo. Danas odajemo priznanje onima koji svojim radom i idejama mijenjaju sadašnjost i na taj način, strateški i vizionarski, zajedno kreiramo budućnost, sjutrašnjicu u kojoj će živjeti i stvarati nove generacije” saopštila je ministarka i uputila srdačne čestitke nagrađenima. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo da ovogodišnje nagrade za naučna dostignuća dodijeli upravo onima koji promišljaju dublje i vide dalje, onima koji su nosioci napretka i razvoja cjelokupnog društva.

Jakšić-Stojanović je kazala da će Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija biti pouzdan partner i pružiti snažnu institucionalnu podršku svima onima koje teže izvrsnosti u nauci i inovacijama, jer jedino na taj način, zajedničkim radom i zalaganjima, možemo izgraditi snažnu zajednicu koja će generisati pozitivne promjene u društvu i predstavljati model i inspiraciju ne samo sadašnjim, već i generacijama koje dolaze.

“Kada govorimo o nauci, o znanju, o istraživanjima koja mijenjaju i oblikuju svijet koji nas okružuje, prije svega govorimo o ljudima, o plemenitom pristupu životu i radu, o iskonskoj potrebi čovjeka da spoznaje i istražuje i time doprinosi rješavanju različitih društvenih izazova” naglasila je ministarka.

Najuspješnija naučnica u 2023. godini doc. dr Aleksandra Klisić, tokom 2023. godine, rukovodila je značajnim bilateralnim nučnoistraživačkim projektima koje naša država sprovodi sa Republikom Slovenijom i Republikom Austrijom do kraja naredne godine. U ovoj godini objavila je 17 radova u časopisima sa SCI/SCIE liste, od kojih 6 u kategoriji Q1, dok je na deset radova prvi autor. Recenzent je i više od 200 naučnih radova. Istraživanja doc. dr Aleksandre Klisić doprinijela su unapređenju rada u praksi koje svakodnevno primjenjuje kroz rad u Zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Glavnog grada i prenosi svoja znanja kako timu u Domu zdravlja, tako i studentima na Medicinskom fakuktetu u Podgorici. Pored ovih dostignuća, doc. dr Klisić se istakla i time što je zahvaljujući rezultatima svog naučnoistraživačkog rada uvrštena u 2% najcitiranijih naučnika na Stanfordovoj listi u 2023. godini. Njoj je pripala novčana nagrada u iznosu od 3.000 eura.

Dobitnik nagrade u kategoriji mladi naučnik do 30 godina života, dr Balša Lubarda je u 2023. godini ostvario zapažene rezultate u naučnoistraživačkom radu objavljivanjem tri naučna rada u časopisima sa SSCI liste, od čega je na dva naučna rada prvi autor, na jednom drugi. U ovoj godini, dr Lubarda je objavio monografiju na engleskom jeziku prestižnog britanskog izdavača Routledge, kao i dva poglavlja u monografijama prestižnog međunarodnog izdavača, kao što je Manchester University Press. Takođe, dr Lubarda je bio rukovodilac na dva istraživačka projekta podržana od strane Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Beohgradske otvorene škole u tekućoj godini. Pripala mu je novčana nagrada od 2.000 eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: