Ključni podaci o nastavi jezika u školama u Evropi – izdanje 2023

Jezička raznolikost je dio DNK Evrope. Mozaik evropskih jezika uključuje ne samo zvanične državne jezike zemalja, već i regionalne ili manjinske jezike koji su se govorili vjekovima na evropskoj teritoriji, a da ne pominjemo jezike koje su donijeli migranti. Podrška jezičkoj raznolikosti i promovisanje učenja jezika je stalna politika Evropske unije.

Publikacija Ključni podaci o nastavi jezika u školama u Evropi – izdanje 2023 je peto izdanje ovog izvještaja. Kao i prošla izdanja, i ovo novo ima za cilj da doprinese praćenju razvoja politike u oblasti nastave (stranih) jezika u školama u Evropi.

Ovaj izvještaj uključuje 51 indikator koji pokriva širok spektar tema relevantnih za politiku (stranih) jezika na nivou EU i na nacionalnom nivou. Podaci iz Eurydice mreže dopunjeni su podacima Eurostata i podacima iz dva međunarodna istraživanja koje je sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD): Program za međunarodnu procjenu učenika (PISA) za 2018. i Međunarodna anketa o nastavi i učenju iz 2018. (TALIS).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: