novo

Ljetnji kamp za kamernu muziku ove godine od 30. jula do 7. avgusta

Vidljivi rezultati za kratko vrijeme

Dvanaesto izdanje Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, koji tradicionalno okuplja mlade muzičare na Ivanovim koritima, biće održano od 30. jula do 7. avgusta. Organizator kampa je i ove godine KIC „Budo Tomović“. Finale kampa će, kao i prethodnih godina, biti realizovano kroz dva koncerta. Prvi će biti na Cetinju, 6. avgusta u 20 sati, u sali Ministarstva kulture, a drugi u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, u isto vrijeme, dan kasnije.

NAJVIŠE POLAZNIKA

Koordinatorka projekta, urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović, na današnjoj konferenciji za novinare podsjetila je na početke kampa, akcentujući ulogu Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori u tom procesu. Ona je naglasila i da se za ovogodišnji kamp prijavilo 55 polaznika, što je rekordan broj do sada. Oni su različitih generacija. To su mladi iz Crne Gore, zatim iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, kao i pojedini muzičari iz Njemačke, Ukrajine, Kazahstana i Japana.

– U našem kampu svi će oni činiti kamerne ansamble različitog tipa. Učestvovaće u nekoliko ansambala, a biće pozvani i da predlože neke od kompozicija koje žele da sviraju – rekla je Popović.

U okviru ovog kampa radi se na nekoliko nivoa, zastupljeni su, između ostalog, klavirski duo, klavirski kvintet, septet, ansambli flauta i gudački orkestar.

Polaznike će podučavati iskusni profesionalci. Ekipi stalnih mentora ove godine će se pridružiti italijanski oboista Stefano Vezani, a ponovo su sa polaznicima violinista Sreten Krstić, violončelista Dmitrij Prokofjev, violinista Marko Simović, pijanistkinja Nataša Popović, flautistkinja Žana Lekić, klarinetista Veljko Klenkovski, kontrabasistkinja Ana Zvicer i violista Petar Obradović.

– Ljetnji kamp je prepoznat kao jedinstven projekat u regionu, kako po afirmaciji i edukaciji u domenu kamerne muzike, tako i u konceptualnom dijelu i otvorenosti za saradnju sa polaznicima. Ovaj kamp doprinosi da se mladi muzičari iz Crne Gore usavršavaju kod međunarodno priznatih umjetnika i profesora, i to kod kuće u svojoj zemlji, bez dodatnih finansijskih potraživanja – rekla je Popović.

DOSTA AMATERA

Nataša Popović, pijanistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji sa Cetinja, istakla je da joj je drago što postoji Ljetnji kamp za kamernu muziku, posebno što se prijavljuje i dosta amatera.

– Mnogo je lijepo vidjeti da kad ljudi izaberu neku drugu profesiju da ostaju vjerni muzici – rekla je Popović.

Ona se osvrnula i na više ciljeve ovog načina rada i izazove koji su stavljeni pred mentore tokom perioda trajanja kampa.

– Meni je najveći uspjeh i veliki benefit ovoga kampa što u nekih pet do sedam dana učenici shvate da vrlo brzo, mnogo brže nego su navikli kroz školovanje, mogu doći do rezultata i ciljeva. Oni imaju neki određeni period, dobiju note ranije, neki dođu spremni, neki manje spremni, međutim u tih nekoliko dana intenzivnog rada sa mentorima i njihvog samostalnog pokažu da za kraći vremenski period mogu doći do rezultata – rekla je Popović.

Na presu su se novinarima obratili predstavnici partnera Ljetnjeg kampa kamerne muzike, Ivan Popović, samostalni savjetnik u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada i Andrijana Đonović, iz odjeljenja za kulturu Ambasade Republike Njemačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: