novo

Luča spoznaje: za gimnazijalce priređeno predavanje o Njegošu

U prepunoj Svečanoj sali, na inicijativu Učeničkog parlamenta, danas je priređeno predavanje o Petru II Petroviću Njegošu, njegovom životu i opusu, književnim i filozofskim viđenjima, ali, na posebnom mjestu, njegovoj poeziji kojom je – kako smo na predavanju mogli da čujemo – narodno i tradicionalno uzdigao do nivoa svjetskog i univerzalnog. Predavanje je pripremila i održala gospođa Sofija Jelovac, profesorica filozofije i viša bibliotekarka.

Uzvišenost i ljepota spoznaje, neobjašnjivi stvaralački akt umjetničkog genija, dualitet i borba između luče i tame, kompleksan odnos prema Orijentu, bezgranično carstvo poezije, teško breme mladog vladaoca i duboke veze sa Dekartovom i Kantovom filozofijom čine težište veoma nadahnutog izlaganja koje su naši učenici danas imali priliku da odslušaju.

Osim što smo, na prvom mjestu, veoma prigodno obilježili Njegošev dan, na ovaj način smo takođe ostvarili izrazito sadržajnu saradnju sa lokalnom zajednicom i njenim ustanovama i promovisali koncept što snažnijeg uključivanja roditelja u školske aktivnosti.

Pored učenika, predavanju su prisustvovale i profesorice Ljiljana Bajčetić, Tanja Dragašević i Adela Drkić.

Zahvaljujemo gospođi Sofiji Jelovac na vremenu izdvojenom za naše učenike i znanju koje im je nesebično prenijela.

„Pas svakoji svoje breme nosi;

nove nužde rađu nove sile,

djeistvija naprežu duhove,

stjesnenija slamaju gromove;

udar nađe iskru u kamenu,

bez njega bi u kam očajala.”

Profesorica Adela Drkić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: