novo

Mašinski fakultet dobio akademsku licencu softvera zasnovanog na vještačkoj inteligenciji za analizu saobraćajnih tokova

Na osnovu saradnje profesora sa Odsjeka za drumski saobraćaj na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore sa češkom kompanijom DataFromSky dobijena je akademska licenca softvera zasnovanog na vještačkoj inteligenciji za analizu saobraćajnih tokova.

Ovaj softver predstavlja inovativno rješenje za razvoj koncepta pametnih gradova kroz efikasno upravljanje saobraćajnim tokovima. Pored toga, softver ima aplikaciju u oblastima bezbjednosti saobraćaja, pametnog parkiranja, adaptivnog regulisanja saobraćaja i drugih inteligentnih transportnih sistema. Ovo predstavlja važan korak ka realizaciji Programa razvoja i uvođenja inteligentnih transportnih sistema u drumskom saobraćaju za period od 2022. do 2026. godine.

Pored toga Mašinski fakultet posjeduje opremu za analizu emisije štetnih produkata saobraćaja “Aeromon”, kao i dron “DJI Matrice 600 Pro” specijalizovan za ovu vrstu saobraćajnih istraživanja. U kampusu Univerziteta Crne Gore, od strane saradnika i studenata master i doktorskih studija sprovedena su probna istraživanja. U ovoj godini planirana su naučna istraživanja u oblastima kapaciteta saobraćajnih tokova, bezbjednosti saobraćaja i ekologije u drumskom saobraćaju. Rezultati će biti publikovani kroz naučne radove u međunarodnim časopisima i master radovima studenata na studijskom programu Drumski saobraćaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: