novo

MECO’2024: 130 selektovanih radova, 400 autora, 220 institucija, 40 zemalja, pet kontinenata

Trinaesta Mediteranska konferencija o ugrađenim računarskim sistemima (13th Mediterranean Conference on Embedded Computing – MECO2024), poznatija kao MECO, sa pridruženim radionicama i sekcijama, održaće se od  11. do 15. juna 2024. u Budvi, u Hotelu Budva. Konferencija će biti svečano otvorena u utorak, 11. juna, sa početkom u 9.00 sati.

I ove godine, MECO nastavlja sa zavidnim rezultatima. Preko 130 prihvaćenih radova i referata, od oko 400 autora sa 220 institucija iz 40 zemalja sa pet kontinenata. Tu su i predavači po pozivu i mnogobrojni projekti, ukazuje prof. dr Radovan Stojanovića sa Elektrotehničkog fakulteta UCG-a, jedan od osnivača MECO konferencije i njen predsjedavajući.

Kvalitativni pomak ovogodišnje MECO konferencije predstavlja znatan broj radova iz razvijenih tehnoloških zemalja, kao što su NjemačkaSADVelika BritanijaSkandinavske zemlje, FrancuskaItalija kao i povećano interesovanje kineskih i indijskih univerziteta. Ono što naročito raduje i ohrabruje budućnost ove konferencije jeste činjenica da MECO konferencija ostaje izazov za mlade naučnike regiona i svijeta, što govori većina radova čiji su autori doktorandi prestižnih univerziteta. Tu je i činjenica da je preko 300 recenzenata učestovalo u selekciji radova. Neosporna je činjenica da je MECO  konferencija kroz 13 godina kvalitetnog rada visoko pozicionirala Crnu Goru i Univerziet Crne Gore na polju računarskih nauke,”  kazao je Stojanović.

MECO konferenciju prati jadna od najpoznatijih Ljetnjih škola za oblast Cyber Physical Systems and Internet of Things (IoT), koja se ove godine održava po peti put i na kojoj su pravo učešća zaslužili studenti iz Belgije, Italije, Njemačke, Holandije i Portugalije. Zahvaljujući svojim rezultatima školu će pohađati i izabrani studenti ETF-a i PMF-a Univerziteta Crne Gore, koje su organizatori nagradili besplatnim učešćem.

MECO se smatra najreferentnijom međunarodnom naučnom konferencijom poteklom sa  crnogorskog tla. Citirana je u svim referentnim bazama podataka, kao što su IEEE, SCOPUS, Web of Science (WoS), SCImago, Google Scholar, DBL, ResearchGate itd.  Posjeduje impakt faktor od 2012. U prethodnih 12 edicija publikovala je 1666 naučnih radova koji su citirani oko 10000 puta.   MECO  je svrstana u top konferencije iz oblasti računarskih nauka  i elektrotehnike. Jedan je od rijetkih crnogorskih naučno-tehnoloških proizvoda među prvih 500 u svijetu.

Organizator MECO konferencije je međunarodni konzorcijum kojeg sačinjavaju, Univerzitet Crne Gore, krovna organizacija inženjera i tehničara u oblasti elektrotehnike i kompjuterskih nauka IEEE , Evropska asocijacija za mikroelektroniku EUROMICRO , Crnogorska asocijacija za nove tehnologije MANT, Inovativna kompanija Mediterranean Excellence in Computing and Ontology – MECOnetTehnički univerzitet u AjdhovenuHolandijaUniverzitet u BeograduUniverzitet u ZagrebuInstitut za industrijske sistemeGrčka i ostali ne manje značajni partneri. Konferenciju pomažu i aktivno prepoznaju Evropska KomisijaVlada Crne GoreMinistarstvo nauke i tehnološkog razvoja i Fond za Inovacije Crne Gore. Od sponzora se ističu domaće društveno odgovorne i referentne kompanije u oblasti elektrotehnike i računarskih tehnologija, ČikomCoinins , Simens inženjering i Elkon.

Konferencija će raditi uživo i online, a više informacija o konferenciji i ovogodišnjem programu je dostupno na: https://mecoconference.me/  i  https://mecoconference.me/programme/   

Image

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: