novo

Među 1.049 prijava svijeta izdvojen projekat doktoranda ETF-a

Projekat Ivana Martinovića, doktoranda na Elektrotehničkom fakultetu, pod nazivom “Air Quality Monitoring System”, u okviru koncepta Cetinje Smart City, nominovan je za priznanje u kategoriji e- Environment na Svjetskom samitu o informacionom društvu WSIS  2024.

Projekat je izdvojen među 1.049 prijava iz cijelog svijeta, selektovan u top 360 projekata raspoređenih u 18 WSIS akcionih linija.

Ivan Martinović, doktorand Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, istraživač i stručnjak u oblasti Vještačke inteligencije u medicini, rukovodilac praktikuma elektronike i računarstva u Fondaciji za promovisanje nauke Prona, predvodio je ovaj projekta. Takođe, učestvovali su i osnovci i srednjoškolci sa Cetinja, koji su kroz STEM radionice prošli put od ideje do kreiranja finalnog IoT (Internet of Things) sistema.

Ivan je imao priliku da dio svojih doktorskih istraživanja sprovodi na Univerzitetu u Torontu.

Projekat  “Air Quality Monitoring System” prvi je realizovan uz podršku Američkog ugla na Cetinju i predstavlja prvi Internet of Things projekat kreiran u Crnoj Gori koji je prepoznat od Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) krovne organizacije za informaciono-komunikacione tehnologije.

Za uspjeh ovog projekta uveliko se glasa putem linka https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/Prizes/2024

 Registracija i glasanje pružaju neophodnu podršku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: