novo

Međunarodni Umjetnici Očarani Zavičajnim Muzejem Pljevlja: Spajanje Kultura i Uspomena

U središtu nezaboravnog događaja, Javna ustanova „Zavičajni muzej Pljevlja“ nedavno je ugostila umjetnike sa svih strana svijeta. Učesnici jubilarnog, pedesetog, saziva Umjetničke kolonije Mileševa, koji se tradicionalno održava u Prijepolju, posjetili su muzej 24. avgusta.

Umjetnici iz zemalja poput Francuske, Irana, Italije i drugih, okupili su se kako bi učestvovali u ovom izuzetnom događaju. Posjeta Zavičajnom muzeju Pljevlja predstavljala je vrhunac njihovog susreta sa lokalnom kulturom i istorijom. Muzej je svojim sadržajem i postavkama oduševio umjetnike, pruživši im dubok uvid u bogato nasljeđe Pljevalja.

Dvije značajne izložbene postavke su posebno privukle pažnju gostiju. Izložba pod nazivom „Tamburaška tradicija u Pljevljima“ otvorila je prozor u muzičku baštinu regiona, povezujući umjetnike sa zvucima i pričama koje su odjekivale kroz prethodne decenije. Druga postavka, stalna arheološka izložba „Putevima Homo sapiensa“, pružila je uvid u duboku prošlost čovječanstva i putovanje koje je Homo sapiens preduzeo kroz vekove.

Tokom stručnog vođenja kroz muzej, umjetnici su imali priliku da čuju priče koje su se kroz generacije prenosile kroz usmenu predaju, kao i da vide izložene artefakte koji su svjedoci prošlih vremena. Oduševljenje koje su izrazili nakon posjete nije moglo sakriti dubok doživljaj koji su doživjeli tokom tog susreta.

Ova posjeta nije samo predstavljala kulturnu razmjenu, već i spoj različitih svjetova i perspektiva. Kroz umjetničke oči, muzej je postao živopisno mjesto gdje su se prošlost i sadašnjost preplitali, stvarajući inspiraciju za budućnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: